23 Eylül 2024 Pazartesi

Buriganga'yı kirleten 231 fabrika için kapatma kararı

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, Dakka'daki Buriganga'yı kirleten 231 fabrikanın kapatılmasını istedi. 

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, başkent Dakka'nın ana nehrini kirletten 231 fabrikanın kapatılmasını istedi.

Euronews'in haberine geri Bangladeş İnsan Hakları ve Barış grubu temsilcisi Manzil Murshid, mahkemey müdahale etmesi için dilekçe verdi. Murshid, Dakka'daki Buriganga nehrini kirleten fabrikaların genellikle Çevre Bakanlığı'nın izni olmadan faaliyet gösteren, küçük çaplı boyama, deri tabaklama ve kauçuk tesisleri olduğunu kaydetti. Bu tür fabrikaların etkili politikacıların desteği ya da hükümet görevlilerine verilen rüşvetle işlediği ifade edildi.

Murshid, çevre aktivistlerinin mahkemenin kararını memnuniyetle karşıladığını belirtti ve şöyle dedi: "Bu iyi bir karar. Mahkeme yetkililerden Buriganga'yı kirleten fabrikalara verilen su, elektrik ve diğer kamu hizmetlerinin kesilmesini istedi."

Öte yandan daha önce de bu yönde mahkeme karararı verilmiş ancak hükümet yetkilileri tarafından dikkate alınmamıştı. Mahkeme kararının, yasadışı yollarla faaliyet göstererek çevre kirliliğine neden olan 231 fabrika üzerine Çevre Bakanlığı tarafından hazırlanan rapor sonrası geldiği bildirildi. Buriganga, uzun yıllardır büyük tabakhanelerce kirletiliyordu. Ancak çevre aktivistlerinin baskıları sonucu, 2017 yılında Dakka dışına taşındılar.

Bangladeş için 2009 yılında çevre kirliliği alarmı verilmişti.