23 Eylül 2024 Pazartesi

Bülent Şık kanser gerçeğini 'gizlemediği' için hakim karşısına çıkacak

Bülent Şık'ın 'kanser raporu'nu açıkladığı için yargılandığı davada 7 Şubat'ta hakim karşısına çıkacak. Türk Tabipleri Birliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Şık'la dayanışma çağrısında bulundu. Gıda Mühendisi Bülent Şık, Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen ancak sonuçları açıklanmayan, Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi'ne ilişkin bilgileri kamuoyuyla paylaştığı için yargılandığı davanın duruşması 7 Şubat'ta görülecek. Şık'ın "Açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklama, temin etme, göreve ilişkin sırrın açıklanması" iddiasıyla 5 yıldan 12 yıla kadar hapsinin istendiği dava Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi’nde görülecek.

Türk Tabipleri Birliği, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Kamuoyunu son derece yakından ilgilendiren çevresel bir araştırmanın sonuçları neden 'açıklanması yasak, gizli bilgi' olarak değerlendiriliyor? Neden Sağlık Bakanlığı kamuoyundan böyle bir sır saklıyor?” diye sordu. Açıklamada “Ortada suç olarak değerlendirilecek bir durum varsa o da kamuoyunu ve halkın sağlığını bu kadar yakından ilgilendiren bir durumun gizlenmesi, bu durumda sorumluluğu olanların sorumluluklarını yerine getirmemesidir” denildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği de Şık'a destek çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada “Dr. Bülent Şık, toplum ve çevre sağlığını hiçe sayan bu anlayışa karşı, her bilim insanının yapması gerekeni yapmış ve elindeki bilgileri kamuoyuyla paylaşmıştır. Ortada suç teşkil edecek bir durum var ise; sonuçları açısından milyonlarca insanı ilgilendiren çalışmaya dair bilgileri paylaşmak değil, bu bilgileri gizleyerek halk sağlığını hiçe saymaktır. Dolayısıyla esas yargılanması gerekenler; toplum, gıda ve çevre sağlığı açısından bu denli önemli bir konu hakkında bilgi sahibi olup, görevini yerine getirmeyenlerdir” denildi.

Bülent Şık, Türkiye’de kanser vakalarının sık görüldüğü bölgelerde bulunan kanser yapıcı kimyasalları tespit etmeyi amaçlayan projeye ilişkin bulgulara Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan yazı dizisinde yer vermişti.