22 Eylül 2024 Pazar

Buldan: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz, HDP'yi kapattırmayacağız

HDP Kadın Meclisi, İstanbul Sözleşmesi ve partileri hakkında kapatma davası gündemleriyle toplandı. Toplantının açılışında konuşan Eş Genel Başkan Pervin Buldan, kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini söyledi. HDP'yi kapatarak kadınların siyaset dışına itilmek istendiğini belirten Buldan, "Buna kadınlar olarak izin vermeyeceğiz. HDP'yi asla ve asla kapattırmayacak, her alanda HDP'yi savunmaya halkımızla birlikte devam edeceğiz" diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), parti hakkında açılan kapatma davasının ardından Kadın Meclisi ve Parti Meclisi toplantılarını gerçekleştirme kararı aldı. HDP Kadın Meclisi üyeleri bugün Ankara'da bir araya gelirken, 28-29 Mart günlerinde de Parti Meclisi toplantısını gerçekleştirilecek.

Neva Otel'de gerçekleştirilen HDP Kadın Meclisi toplantısının açılışında konuşan Eş Genel Başkan Pervin Buldan'ın gündeminde İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesi ve HDP hakkında açılan kapatma davası vardı.

Kadınların, tekçi erkek iktidarın faşist karanlığına karşı mücadele ettiğini belirten Buldan, "Zafere her zamankinden daha yakınız" dedi.

'KELEPÇELERİ BİZİ ENGELLEYEMEDİ'
8 Mart günü kadınların önceki yıllardan daha kalabalık, daha güçlü bir şekilde alanları doldurduğuna işaret eden Buldan, "Gittikçe fütursuzlaşan faşizm, baskı ve zor politikalarına karşı yükselen kadın mücadelemiz bu 8 Mart'ta da alanları hınca hınç doldurdu. Coşkumuzla, moralimizle, cesaretimizle gümbür gümbürüz değerli arkadaşlar. Ne ev hapisleri, ne zindanları, ne kelepçeleri ne tehditleri, ne binbir türlü hukuk dışı engellemeleri bu 8 Mart'ta da kadınları engelleyemedi! Aksine saflarımızı daha çok güçlendirdik" diye konuştu.

Buldan, kadınlara savaş açmış tekçi, faşist, erkek tek adam rejimine karşı kadınların Newroz alanlarını da doldurarak yenilemez bir güç olduklarını gösterdiğini söyledi, "Bu yılki Newroz kadın Newrozuydu" değerlendirmesinde bulundu.

Buldan şunları söyledi: "2021 Newroz'unda kadınlar tekçi erkek iktidara 'Beni sindiremezsin' dedi! 'Beni korkutamazsın' dedi! 'Beni kapatamazsın' dedi! 'Benim kazanımlarımı bir gece yarısı bir erkek darbesiyle feshedemezsin' dedi! Kadınlar, tekçi erkek iktidara 'Sen teksin ama bak ben milyonlarım' dedi! 'Sen zorbasın, zalimsin ama bak ben de korkmuyorum, sinmiyorum, kapanmıyorum' dedi! Demeye de devam edecektir."

Ekonomik kriz koşullarına da değinen HDP Eş Genel Başkanı Buldan, adil bölüşümün değil vurgunculuk ve soygunculuğun esas alındığına dikkat çekti. Halka, ekonomik kriz, yoksulluk, açlık; kendilerine ise "Lale Devri" yaşattıklarını belirten Buldan, vergi soygununa dikkat çekti, pandeminin faturasının da halka ödetildiğini söyledi.

'KADINLAR TEKÇİ REJİME YOL VERMİYOR'
Kadınların tekçi rejime yol vermediğini vurgulayan Buldan, "Kesin ve net konuşuyoruz değerli arkadaşlar. Onların bu çürümüş zihniyetlerine de, bozuk düzenlerine de biz kadınlar son vereceğiz" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nden gece yarısı darbesiyle imzanın çekildiğini hatırlatan Buldan şunları söyledi: "İstanbul Sözleşmesi kadınların yaşam hakkıdır! İstanbul Sözleşmesi çocukların istismardan, şiddetten ve çocuklara yönelik geliştirilen her türlü suç ve eziyetten çocukları korumaktır. İşte tek adam kararı ile İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi girişimi bütün bu tedbirleri yok saymakta kadınlara ve aynı zamanda çocuklara yönelik suçları teşvik etmekte, yüreklendirmektedir.

"Kadın kazanımlarına karşı yapılan bu darbe ile milyonlarca kadın sömürüye, şiddete, kadın cinayetlerine mahkum edilmek istenmektedir. Yine çocuklar her türlü istismara ve şiddete mahkum edilmek istenmektedir. Kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetleri oranında dünyada rekora koşan, çocuklara yönelik istismarda lider konumda olan Türkiye gerçekliğiyle karşı karşıyayız. İstanbul Sözleşmesi'nden çekilen tek adam yönetimi kadına yönelik her türlü suçta fail konumundadır. Bundan böyle kadına yönelik bütün suçlarda failin biri suçu işleyense, diğer fail ise önlemeyen, korumayan, kadınların anayasası niteliğindeki İstanbul Sözleşmesi'ni ortadan kaldıran tek adam iktidarıdır."

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ'
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Halkların Demokratik Partisi olarak ve kadınlar olarak buradan bir kez daha ilan ediyoruz ki bir tek hakkımızı, İstanbul Sözleşmesi'nin bir tek maddesini tekçi erkek iktidarın keyfine bırakmıyoruz, bırakmayacağız. İstanbul Sözleşmesi'nin bırakın feshedilmesini, her bir maddesinin tek tek hayata geçirilmesi için mücadele yürüteceğiz. En büyük muhalefet gücü ve bir kadın partisi olan Halkların Demokratik Partisi olarak bunun sözünü buradan bir kez daha yineliyoruz ve kadınlara söz veriyoruz" diye konuştu.

'HDP'Yİ KAPATTIRMAYACAĞIZ'
HDP'nin kadın partisi olduğunu ve kadının siyasetteki sözü, eylemi olduğuna işaret eden Buldan, İstanbul Sözleşmesi'ne saldırı ile HDP'ye kapatma davasının kadınlara yönelik saldırının birer parçası olduğunu kaydetti.

AKP-MHP iktidarının hedefinin HDP'yi siyaset dışına iterek aynı zamanda kadın siyasetini kapatmak olduğunu söyleyen Pervin Buldan, "Onların meselesi HDP'yi kapatarak siyasette eşit temsiliyeti ve eş başkanlık sistemini kapatmaktır! Onların meselesi HDP'yi kapatarak kadınları güçsüz ve örgütsüz bırakmaktır! Onların meselesi parlamentoyu tekçi erkek siyasetlerinin kalesi haline getirmektir. Fakat bunu başaramayacaklar. Buna kadınlar olarak izin vermeyeceğiz. HDP'yi asla ve asla kapattırmayacak, her alanda HDP'yi savunmaya halkımızla birlikte devam edeceğiz. Şunu da belirteyim ki onları tam anlamıyla bir hüsran bekliyor. Biz kadınları asla durduramayacaklar. Demokratik ilke ve hedeflerimizden bir adım olsun geri adım attıramayacaklar. Güçleri bizleri sindirmeye, yolumuzdan döndürmeye asla yetmeyecektir."

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 700. hafta eylemine polis saldırısının ardından Cumartesi Anneleri hakkında açılan davaya da değindi. Hesap vermesi gerekenlerin Cumartesi Anneleri'nden hesap sormaya kalkıştığını söyleyen Buldan, "Buradan söylüyorum, siz Cumartesi Anneleri'ni yargılayamazsınız. Cumartesi Anneleri sizi yargılar! Nitekim 26 yıldır cumartesi anneleri o meydanda işlediğiniz suçları yargılıyor, hakikatin ve adaletin hesabını soruyor" dedi.

Buldan, Urfa Adliyesi önünde adalet nöbetini sürdüren Emine Şenyaşar'ın gözaltına alınmasına da tepki gösterdi.

Buldan son olarak şunları söyledi: "Ne bu ülkeyi, ne hayatımızı ne geleceğimizi hiçbir faşist zihniyetin iştahlı yağmasına terk etmeyeceğiz. Onlar HDP ile kadın mücadelesini kapatmayı planlarken biz kadınlar, HDP ile kadınların demokratik eşitlikçi anayasasını yapacağız, kadınların demokratik yönetimini hep birlikte gerçekleştireceğiz. Kadınların baharını yaşatacağız! Bu faşist erkek iktidarını mutlaka ama mutlaka değiştireceğiz! Buna gücümüz de var, inancımız da var, kararlılık ve cesaretimiz de var. Mücadelemizde başarılar diliyorum. Yolunuz ve yolumuz açık olsun."