21 Eylül 2024 Cumartesi

Buldan: Bu düzeni kadınlar değiştirecek

HDP Kadın Meclisi, yeni dönem politik mücadele hattını belirlemek üzere toplandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Eş Genel Başkan Pervin Buldan, temel sorunun iktidarda kimin olacağı değil, bu düzeni değiştirmek olduğunu söyledi, düzeni kadınların değiştireceğini vurguladı. Semra Güzel'e boyun eğdirme çabasının kadınlara boyun eğdirme amacı taşıdığını vurguladı. HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın şiir kitabının toplatıldığını hatırlatan Buldan, kitabı elden ele dolaştırıp kadınlara ulaştıracaklarının sözünü verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, yeni dönem politik mücadele hattını belirlemek üzere parti genel merkez binasında toplandı. Toplantının açılış konuşmasını Eş Genel Başkan Pervin Buldan yaptı.

Buldan konuşmasına, hapishanelerde tutsak bulunan kadınları, sürgündeki kadınları, evde, sokakta, işyerinde, adalet nöbetinde, meydanlarda direnen, adalet arayışını yılmadan sürdüren, yaşamın her alanında hak ve eşitlik mücadelesini omuzlayan, alanlarda emeğinin hakkını isteyen, erkek zorbalığına karşı kadın duruşundan zerre ödün vermeyerek mücadelesini büyüten, şarkısını söyleyen, sanatını icra eden, talana, yıkıma, sömürü ve savaş politikalarına demokratik eylemleriyle meydan okuyan kadınları selamlayarak başladı.

'YARINLAR KADINLARIN ONURLU MÜCADELESİ İLE ÖZGÜRLEŞECEK'
Buldan, "Ve yarınlar biz kadınların onurlu mücadelesi ile özgürleşecek! Eşitlik ve adalet kadınların emeği ile mümkün olacak. Binlerce kez selam olsun korkusuz ve onurlu duruşumuza, mücadele azmimize" dedi.

Tekçi iktidarın büyüyen kadın mücadelesinin gücünü gördüğünü ve direnen kadınların bu nedenle iktidarın fobisi haline geldiğini belirten Buldan, "Bu nedenle özellikle son yıllarda en telaşlı savaşlarını kadınlara karşı vermektedirler. Ve çaresizlik içinde kaldıkça saldırılarını tırmandırmaktadırlar" diye konuştu.

'SEMRA GÜZEL'E BOYUN EĞDİRME ÇABASI KADINLARA BOYUN EĞDİRME AMAÇLI'
Kadınların özgür iradesi ve demokratik mücadelesinin hedef alındığını vurgulayan Buldan, Semra Güzel'in tutuklanmasının bundan bağımsız olmadığını söyledi. Buldan, "Özellikle kadın vekilimiz Semra Güzel'i işkence uygulamaları ile gözaltına almaları ve vekilimize boyun eğdirmeye çalışmaları kadın kimliğine boyun eğdirme çabasıdır. Kürt'e boyun eğdirme çabasıdır! Demokratik siyasete boyun eğdirme çabasıdır! Semra Güzel halkımızın ve kadınların iradesidir. O iradeye boyun eğdirmek hiç kimsenin hele ki, gırtlağına kadar suça bulaşmış olanların hiç harcı değildir, olamaz da! Boyun eğdirmeye çalıştıkları kadınlar alnı ak, başı dik bir şekilde yürümeye devam edecektir" dedi.

'SALDIRDIKÇA SUÇLARININ ÜZERİNİ KAPATACAKLARINI ZANNEDİYORLAR'
İktidarda bulunanların organize yolsuzluk, hırsızlık yaptığını, suçları, yolsuzlukları arttıkça saldırıları yoğunlaştırdıklarını kaydeden Buldan, "Sarayın içerisinden inanılmaz büyüklükte rüşvet ve yolsuzluklarla talan vuruluyor. Bu suçlar gün be gün belgeleri ve kanıtları ile ifşa oluyor. Saraydakinden ise çıt çıkmıyor. Çıkmış hakkını demokratik bir biçimde arayan öğretmenlere, işçilere, kadınlara saldırıyorlar. Bu ülkenin demokrasisinde önemli bir yeri olan öğretmenlere ağza alınmayacak laflar söylemeyi kendilerine bir görev olarak görüyorlar" sözleriyle iktidar cephesinden geliştirilen saldırılara tepki gösterdi.

'HAKKINI YEDİĞİNİZ HER YURTTAŞ İÇİN HESAP VERECEKSİNİZ'
TÜİK'in enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Buldan şunları söyledi: "Saray kurumu TÜİK'e buradan sesleniyorum. Sarayda enflasyon yok biliyoruz ama halkın bütçesinde, cebinde yangın var. İnsanlar açlık sınırında bir yaşam standardına dahi erişemiyorlar artık. Çünkü yalanlarınızla, sahte enflasyon oranlarınızla toplumu yoksulluk ve açlık sınırının altında bırakmanın dalaveresini sizler çeviriyorsunuz ve topluma karşı suç işliyorsunuz. Sırtınızı dayadığınız saray bugün sizi koruyabilir. Fakat inanın ki sonsuza dek korumayacak. Hakkını yediğiniz her yurttaş için mutlaka ve mutlaka adalet önünde hesap vereceğiniz günler mutlaka gelecektir."

'ERKEK SİYASET KADINLARA BİLİNÇLİ EKONOMİK ŞİDDET UYGULUYOR'
Ekonomik krizden en çok kadınların etkilendiğini vurgulayan Buldan, kadınların işsiz olduğunu, çalışanların ise güvencesiz olduğunu söyledi. Erkek siyasetin kadınlara bilinçli bir ekonomik şiddet uyguladığı kaydeden Buldan, "Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştiren ve erkek şiddetine çanak tutan, yol açan mekanizmaları işletenler kadına yönelik bütün suçların teşvikçisidir, destekleyicisidir, yol açıcısıdır" dedi.

'YÜKSEKDAĞ'IN KİTABINI ELDEN ELE KADINLARA ULAŞTIRACAĞIZ'
Kürt kadınlarına yönelik devletin gücüne dayanarak işlenen suçlara ve katliamlara da değinen Buldan, Şırnak'ta, Firdevs Babat'ın devletin silahıyla katledildiğini hatırlattı. Kürt siyasetçi hasta tutsak Aysel Tuğluk'un hapishanede ölüme terk edildiğini belirten Buldan, HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın "Yıkılacak Duvarlar" adlı şiir kitabının toplatıldığını hatırlattı, kitabı elden ele dolaştırıp kadınlara ulaştıracaklarının sözünü verdi.

'SEÇİM HAZIRLIKLARI DAHA ÇOK KORKU, BASKI VE KAOSTUR'
Sarayın seçim hazırlıklarını korku, baskı ve kaos üzerine oturttuğunu söyleyen Buldan, "Kadın kazanımlarına, Kürtlere, demokrasi ve emek güçlerine saldırmak, komşu ülkelere tehditler savurup savaş fırsatı kollamak bu iktidarın bir seçim kampanyası haline gelmiştir. Tutsaklara uyguladığı işkence, hak gasbı, tehdit bu iktidarın seçim beyannamesidir, topluma vaadidir" diye ekledi.

Buldan konuşmasına şöyle devam etti: "Bir babanın, Ali Rıza amcanın ellerine torba içinde verdikleri evladının kemikleri ile Kürt'e duydukları düşmanlığı bir kez daha kamuoyuna deklare ettiler. Bu bir nefret suçudur. İktidar cenahına söylüyorum; biliniz ki biz kadınların mücadelesi ve insanlık onuru, sizin düşmanlık siyasetinizden daha güçlüdür. Sizin bu düşmanlık ve nefret siyasetinizi mutlaka ama mutlaka yeneceğiz! İnsanlık suçlarını tarih de unutmayacak, bizler de, gerçek adalet de asla unutmayacak."

'HİÇ KİMSE HDP ÜZERİNDEN SİYASET YAPMASIN, HERKES HADDİNİ BİLSİN'
Bu düzeni kadınların değiştireceğini vurgulayan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, seçimler için siyaset alanında yapılan tartışmalara değindi, "Kadınların dahil olmadığı hiçbir hesap tutmaz, tutmayacaktır. Kadın mücadelesini büyütmek üzerine kurulu olan ve bir kadın partisi olan HDP fikriyatıyla bu konuda açık tutum aldığımızı herkes bilsin. Cumhur İttifakı da bilsin Millet İttifakı da. Hiç kimse HDP üzerinden siyaset yapmasın. HDP'yi siyasi malzeme haline getirmesin. Herkes haddini bilsin. HDP'yi ağzına alırken bin kere düşünsün" dedi.

'AMACIMIZ BU DÜZENİ DEĞİŞTİRMEK'
Temel sorunun iktidarda kimin olacağı değil, bu düzeni değiştirmek olduğunu vurgulayan Buldan şunları söyledi: "Bizim meselemiz; kadına, Kürt'e, Alevi'ye, Ermeni'ye, bütün inanç ve kimliklere, emekçiye ve tüm ezilenlere karşı uygulanan ayrımcı, baskıcı, inkar rejiminin baştan aşağıya değiştirilmesi ve demokratik bir sistemin inşasıdır. Bizim meselemiz bütün bu tarihsel hatalara ve suçlara karşı eşitlikten, barıştan, adaletten ve çözümden yana bir siyasi tutumun geliştirilmesi, bu değerleri esas alan yeni bir dönemin başlatılmasıdır."

Buldan konuşmasında Emek ve Özgürlük İttifakı'na değindi. İttifakın yüzyıldır izlenen politikalarla dışlanmış, inkar edilmiş, hakları gasp edilmiş bütün kesimlerin ortak ittifakı olduğunu kaydeden Buldan, "Bu ittifak bütün ezilenlerin en güçlü temsiliyetidir. Stratejik bir demokrasi ortaklığı, mücadele ortaklığıdır. Kurucu ortaklıktır. Seçim sürecinde ve sonrasında da demokratik, özgürlükçü eşit ve ekolojik bir yaşamı kurmayı önümüze bir hedef olarak koymuş bulunmaktayız" diye konuştu.

Buldan konuşmasını "Bu ülkede cinsiyet eşitliğini sağlamak için, İstanbul Sözleşmesi'ni hayata geçirip etkin bir şekilde uygulamak için, kadına yönelik şiddetin ve her türlü suçun önüne geçmek için, siyasette ve devletin bütün kurum ve kuruluşlarında eşit temsiliyet için, etkin çalışan kadın kurumlarının kurulması ve yaygınlaştırılması için, erkek değil gerçek, adil ve bağımsız bir yargı için, barıştan yana, çözümden yana savaşsız bir ülke için, eşit işe eşit ücret ve güvenceli bir ekonomik yaşam için ve kadınlar olarak hayalini kurduğumuz adil ve müreffeh yaşam için durmayacağız, yılmayacağız, daha çok çalışacağız, sıkı örgütleneceğiz, gücümüzü birleştireceğiz ve seçimlerin sonucunu biz kadınlar belirleyeceğiz. Özgür yarınları biz belirleyeceğiz. Biz kadınlar kazanacağız, bizimle beraber toplum kazanacak, ülke kazanacak! Demokrasi, barış ve özgürlük kazanacak, adalet kazanacak" sözleriyle sona erdirdi.

Buldan'ın konuşmasının ardından basına kapalı gerçekleştirilen HDP Kadın Meclisi toplantısında,  yeni dönem politik mücadele hattı belirlenecek.