22 Eylül 2024 Pazar

Bolivya'da darbe protestosuna polis saldırısı: 5 ölü

Bolivya'nın farklı bölgelerinde darbeye karşı devam eden protestolarda 5 kişi hayatını kaybetti.

Seçimlerde hile yapıldığı iddiasındaki ABD destekli sağcıların eylemleri ve ordunun baskısıyla Devlet Başkanı Evo Morales'in istifa ettiği, sonrasında Çokuluslu Yasama Meclisinin (ALP) üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Jeanine Anez'in geçici devlet başkanlığına getirildiği Bolivya'da eylemler sürüyor.

Bolivya'nın Cochabamba vilayetine bağlı Sacaba'da darbeyi protesto eden halka polis saldırdı. Ülkede insan hakları ihlalleri konusunda çalışma yürüten resmi denetçi Defensoria del Pueblo, olaylarda ateşli silahla vurulan 5 Bolivyalının hayatını kaybettiği, 10'dan fazla kişinin de yaralandığını kaydetti.

Bolivya'da 400'den fazla kişinin yaralandığı eylemler sırasında hayatını kaybedenlerin sayısı ise 14'e yükselmiş oldu.

Birkaç gün önce garnizon komutanlığının yakıldığı Sacaba'da polis, önceki gün operasyona başlamıştı.

LA PAZ'DAKİ EYLEME POLİS SALDIRISI
Darbe karşıtlarının La Paz'da düzenlediği eylem de polis saldırısı ve gözaltılarla sona erdi.

Çoğunluğu yerliler ve köylülerden oluşan binlerce Bolivyalının katıldığı yürüyüş, El Alto'dan başladı. Birkaç gündür kitlesel katılımın gözlendiği yürüyüş öncesi polis ve asker, bölgede yoğun güvenlik önlemi aldı.

Anez'in geçici devlet başkanlığına getirilmesine tepki gösteren Bolivyalılar, sloganlarında, seçimi kaybeden muhalif aday Carlos Mesa ile sağcı muhalif Luis Fernando Camacho'yu protesto etti.

Hükümet Sarayı'nın da bulunduğu Murillo Meydanı'na ilerlemek isteyen Bolivyalılar, polis ve askerin izin vermemesinden ötürü gün boyu Dikilitaş Meydanı'nın bulunduğu bulvarda bekledi.

Bu sırada bazı kişiler, Murillo Meydanı ve bulvar arasındaki sokaklarda polis ve sağcıların kurduğu barikatları kaldırmaya başladı. Polis, barikatların kaldırılması üzerine halka göz yaşartıcı gaz ve ses bombası ile saldırdı. Gruptaki kadın ve yaşlıların gazdan etkilendiği saldırı sonrası polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

ARJANTİN'DE DARBE PROTESTOSU
Arjantin'de de yüzlerce kişi, Evo Morales'in darbe sonucu istifa ettirilmesini protesto etti. Arjantin'de yaşayan Bolivyalılar ile demokratik kitle örgütleri Bolivya'nın Buenos Aires Büyükelçiliği önünde toplandı.

Morales'in istifa ettirilmesini "darbe" olarak niteleyen grup, uluslararası topluma Morales'i destekleme çağrısında bulundu.

Arjantinliler, ellerinde "Bolivya'da darbeye hayır" yazılı pankartlar ile And Dağları civarında yaşayan yerlileri temsil eden, 7 renk içeren Whipala ve Bolivya bayrakları taşıdı.