22 Eylül 2024 Pazar

Bolivya Devrimci Komünist Partisi: Faşist darbeye hayır

Bolivya'da 'askeri' darbeye karşı açıklama yayınlayan Komünist Devrimci Parti (PCR), Bolivya işçilerine ve halklarına yurtsever-halkçı bir alternatif için birlikte mücadele çağrısı yaptı.
 

Bolivya'da patron temsilcileri ve generallerin "sivil-asker" ittifakıyla Devlet Başkanı Evo Morales ve hükümetini istifaya zorlayarak başlattıkları darbeye tepkiler artıyor.
"Faşist darbeye hayır! Yurtsever, demokratik ve halkçı alternatif için mücadele" başlıklı bildiri yayınlayan Bolivya Devrimci Komünist Partisi (PCR), "en yüksek teklifi verinin hizmetine giren ordunun halkı ve demokrasiyi değil ABD emperyalizminin hizmetindeki mali oligarşiyi temsil ettiği"ne dikkat çekti.

HÜKÜMETE OLİGARŞİ İLE UZLAŞMA ELEŞTİRİSİ
Antiemperyalist ve antineoliberal söylem ve ulusal egemenliği yeniden kazanma vaadi ile dönemin hükümetinin hayata geçirdiği büyük baskıların, 13 yıl önce Evo Morales'i 2006 yılındaki seçim zaferine taşıdığının hatırlatıldığı açıklamada, bu yeni hükümet karşısındaki oligarşik muhalefetin 2008-2009 yıllarında ülkeyi sivil darbenin eşiğine getirdiği belirtilirken, sürecin sonunda hükümet partisi MAS (Sosyalizme Doğru Hareket) ile mali oligarşi ve toprak oligarşisinin yeni anayasa çerçevesinde bir dizi anlaşma yaptığı ve bu durumun yaklaşık on yıl boyunca göreceli olarak barışçıl bir birlikte yaşamaya izin verdiği kaydedildi.

EMEKÇİ SINIFLARIN ÖRGÜTLÜLÜĞÜ DAĞITILDI
Açıklamada, MAS  tarafından ödenekler aracılığıyla kontrol edilen ve aralarında Bolivya İşçi Merkezi'nin (sendika konfederasyonu) de bulunduğu bir çok örgütün Evo Morales'e destek verdiğine değinilerek, "değişim süreci" olarak adlandırılan Morales iktidarının sınıf bilincini güçlendirmek ve mücadeleci örgütlülüğü desteklemek yerine para desteği ve emekçi sınıfların örgütlülüğünü dağıtarak ilerlediği eleştirisi dile getirildi.

OLİGARŞİYİ TEMSİL EDEN FAŞİST EĞİLİMLER YÜKSELİYOR
Açıklamada, "Bolivya halkı, psikolojik bir savaş anı yaşıyor, whatsapp grupları ile sosyal ağlar durmaksızın yalan haberler yayıyor. Yoksul mahallelere, ticari bölgelere saldıran silahlı gruplar, siyasilerin ve yöneticilerin evleri yakılıyor, sokak saldırıları, dinamitlemeler, kamu otobüslerinin yakılması, su ve elektrik kesintileri resmi bir hükümetin yokluğunda bir kaos durumu ortaya çıkartıyor. Bu durum doğrudan devlet aparatının kontrolünü yeniden ele geçirmeye çalışan oligarşinin temsil ettiği faşistleşen eğilimlerin yükselmesinin kapılarını açıyor" denildi.

YURTSEVER VE HALKÇI BİR ALTERNATİF İÇİN MÜCADELE ÇAĞRISI
Solun, son 13 yıl boyunca ortaya çıkan başarılarının yanında hatalarını da değerlendirmesi ihtiyacının her zamankinden fazla olduğuna dikkat çekilen PCR açıklamasında, "gerçek bir yurtsever ve halkçı alternatif" inşasının aciliyetinin altı çizilerek şöyle denildi:

"PCR olarak emekçi sınıflara, köylülere, öğrencilere, gençliğe, meslek sahiplerine, yerli halklara, kadınlara, LGBT'lere ve daha adil bir gelecek isteyen tüm Bolivyalılara birlik olma; ülkenin yaşadığı kriz karşısında yurtsever ve halkçı alternatifi güçlendirmek için; sivil faşistler ve askerlerin kendi darbeci iddiaları için eylemleri yönetememeleri ve ülkede gerçek demokrasinin tesis edilmesi için bağımsız mücadele çağrısı yapıyoruz."