23 Eylül 2024 Pazartesi

Boğaziçi'nde 'Fakülteler bizimdir' yürüyüşü

Boğaziçi Üniversitesini fakültelerin bölünmesi kararına karşı Fen Edebiyat Fakültesinden İİBF binasına yürürüyüş gerçekleştirildi.

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini (İİBF) kapatmaktan vazgeçti. Kararından geri adım atan yönetim bunun yerine Fen Edebiyat Fakültesinin bölünmesine ve İİBF binasının boşaltılıp transfer edilmesine karar verdi.  

Boğaziçi Üniversitesi Öğrenti Temsilciliği Kurulu'nun çağrısıyla çok sayıda kişi Fen Edebiyat Fakültesi önünden İİBF binasına, "Kayyum elini fakültemden çek", "Üniversiteler bizimdir bizimle özgürleşecek" sloganıyla yüründü.

'KARAR BİLEŞENLERE RAĞMEN ALINDI'
Basın metnini okuyan Talha Keskin, kararın üniversite bileşenleriyle beraber değil, bileşenlere rağmen alındığını vurguladı. Keskin, "Bu karar başta YBF, FEF ve İİBF öğrencilerini etkiliyor. Çünkü akademik süreçlerin nasıl ilerleyeceği ya da lojistik sıkıntıların nasıl çözüleceğine dair hiçbir plan yok. Kayyum rektör ve yönetimi gönderdiği maille yalanlamış olsa da Hukuk Fakültesi kurulduğu günden beri hukuk binası olarak tanıtılan İİBF binasının Hukuk Fakültesine verilmesi, İİBF öğrencilerinin ise Hisar Kampüse gönderilmesi tehlikesi devam ediyor" dedi.

Kararın okulun tüm öğrencilerini etkilediğini, bir kez daha tek bir adamın ağzından çıkan sözün nasıl bir etkisi olduğunu gösterdiğinin altını çizen Keskin, atanmış yönetimin Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübünün, üniversitede ders vermesi hukuksuzca engellenen Akademisyen Can Candan'ın Benim Çocuğum belgeselinin gösterime saatler kala sansürlenmesini hatırlattı.

'KAYYUM YÖNETİMİNİ TANIMIYORUZ'
Üniversitesine sahip çıkan öğrenciler olarak atanmış rektör Naci İnci'nin ve yönetiminin aldığı hiçbir kararı tanımadıklarını söyleyen Keskin, taleplerini şöyle aktardı:
🔹"Yönetim Bilimleri Fakültesi öğrencilerine danışılmadan alınan, fakültenin kapatılma kararı geri çekilsin. Fakülteye dair alınacak tüm kararlara fakülte öğrencileri ve akademisyenleri dahil edilsin.
🔹Aynı şekilde FEF'in bölünmesi sürecinde de bileşenler dışlanmıştır, tepeden inme kararlar öğrenciler nezdinde hükümsüzdür. FEF bileşenlerine danışılmadan alınan karar derhal geri çekilsin.
🔹İİBF'nin mevcut yerinden taşınması söz konusu dahi olamaz. Fakültemizin binasından elinizi çekin!
🔹Kalabalığımızı görün ve ders çıkarın! Kayyum yönetimi tanımıyoruz! Üniversitemize dair alınan her karara üniversite bileşenleri dahil edilsin!
🔹Taleplerimiz gerçekleşene kadar demokratik üniversite mücadelemizden vazgeçmiyoruz! Şimdi hep beraber mücadelemizi nasıl sürdüreceğimizi tartışmak için foruma, İİBF binasına geçiyoruz!"

NE OLMUŞTU?
Diken'de yer alan habere göre okul yönetimi iktisadi idari bilimler fakültesinin (İİBF) kapatılmasını ve fen ve edebiyat fakültesinin "fen fakültesi" ve "beşeri ve sosyal bilimler fakültesi" olarak ikiye bölünmesini değerlendiriyordu. Plana göre İİBF bünyesindeki işletme bölümü yönetim bilimleri fakültesine, ekonomiyle siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümleriyse "beşeri ve sosyal bilimler fakültesi"ne bağlanacaktı. Akademisyenlerin genelinin de neredeyse son ana kadar plandan haberi yoktu. Yönetim, 20 Aralık'taki senato toplantısında Fen Edebiyat Fakültesi'nin "Fen Fakültesi" ve "İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi" olarak ikiye bölünmesini, Yönetim Bilimleri Fakültesi'nin de kapatılarak İİBF'ye dahil edilmesini onayladı. Plan, oy çokluğuyla kabul edildi.

Plana göre, yeni fakültelerin ve bünyesindeki bölümlerin şöyle olması planlanıyor: Fen Fakültesi: Fizik, Kimya, Matematik, Moleküler Biyoloji ve Genetik; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi: Psikoloji, Sosyoloji, Tarih, Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatları, Çeviribilimi, Dilbilimi; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: İktisat, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, İşletme, Turizm İşletmeciliği, Uluslararası Ticaret, Yönetim Bilişim Sistemleri

Söz konusu planın gerçekleşmesi için cumhurbaşkanının onaylayıp Resmi Gazete'de yayınlanması gerekiyor.