4 Ekim 2024 Cuma

Boğaziçi Üniversitesi eylemine katılan öğrencilere gözaltı

AKP Sözcüsü Çelik'in partisinin MYK toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini hedef göstermesinin ardından sabaha karşı çok sayıda öğrencinin evi basılarak gözaltına alındı.

Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum rektör Prof. Dr. Melih Bulu'nun atanmasını protesto eden üniversitelilerin evleri sabaha karşı basılarak gözaltına alındı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik'in partisinin MYK toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini hedef göstermesinin ardından sabaha karşı 13 ilçede 24 eve baskın düzenleyen polis 17 öğrenciyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların isimleri şöyle: SGDF Taylan Özgür Karatepe, Ahmet Furkan Polatkan, Kızıl Okyanus LGBTİ+ aktivisti Havin Özcan, Kadınların Kurtuluşu'ndan Yıldız İdil Şen, Ulaş Çelik, Azad Aksoy, Ferhat Can, Cihan Çiçek, Şilan Delipalta, Burak Çetiner, Arda Yüksel, Doğukan Gürbey, Roni Gören, Denizhan Eren, Kudret Çetinkaya, Tuana Oğuz, Ferhat Ergen.

BOĞAZİÇİ GİRİŞ ÇIKIŞLARA KAPATILDI
Bu arada kayyum rektör Bulu'nun talimatıyla, sabahın erken saatlerinden itibaren Boğaziçi Üniversitesi'nin girişine çok sayıda polis konuşlandırıldı. Okul, giriş çıkışlara tamamen kapatıldı.

ÇELİK NE DEMİŞTİ?
Dün akşam saatlerinde partisinin MYK toplantısının ardından açıklamalarda bulunan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerini hedef göstermişti.

AKP'nin kayyum rektör atamasını savunan Çelik, öğrencilerin ve akademisyenlerin "akademik özgürlük yok ediliyor" eleştirisine karşı savunmaya geçmişti. 

Konuşmasına herkesin siyasi görüşü olmasının normal olduğunu söyleyerek başlayan Çelik, konuşmasının devamında ise AKP'li kayyum rektöre karşı çıkan öğrencilerin gerçekleştirdiği protesto eylemini hedef göstermişti.

Öğrencilerin protestosunu yasadışıymış gibi göstermeye çalışan AKP Sözcüsü Çelik şöyle dedi: "Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Türkiye'nin kıymetlileridir. Ama şimdi görüyorum ki onları temsil etmeyecek bazıları öğrencileri eyleme çağrı yapıyor. Biraz önce gördük, bu eylemde öğrencilerin nasıl davranması gerektiği, telefonlarına şifre koymalarını söylüyorlar, uzun saçlı olanların saçlarını topuz yapmaları şeklinde bir takım akıllar veriyorlar. Bu akılları vererek mi Boğaziçi'ni yüceltecekler? Boğaziçi üniversitesi şu ya da bu grubun değil, milletimizin hepsinin. Birileri çıkıp da biz ve onlar, bizim özerk alanımız ve buna müdahale ettirmeyeceğimize dair eylem planımız gibi bir şey yapıyorlar."