4 Ekim 2024 Cuma

BMİS: Ücretsiz aşıya erişim temel sağlık hakkıdır

Birleşik Metal-İş Sendikası, ücretsiz aşıya erişimin temel bir sağlık hakkı olduğunu belirterek, iktidarın sağlık meslek örgütleri ve sendikalarla işbirliği içinde, salgın ve aşı sürecini yöneterek herkese yetecek kadar ücretsiz aşıyı sağlaması gerektiğini vurguladı.

DİSK/ Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu, koronavirüs aşılarının ücretsiz yapılması gerektiğini belirterek, "aşıya erişim temel sağlık hakkıdır" dedi.

Korona salgının bir yıldır dünya gündemine yerleştiğini, son günlerde ise salgına ilişkin aşının gündem olduğunu hatırlatan sendika, "Kimi ülkeler geliştirilecek aşıyı beklerken, insanı merkezine alan ekonomik ve sosyal politikalarla, salgının vatandaşları üzerindeki etkilerini azaltmayı başardı. Ancak siyasi iktidarın, ne pahasına olursa olsun çarklar dönmeli diyen sermayenin taleplerine göre kararların alındığı bizim gibi ülkelerde; salgının yükü işçi sınıfına ve kadınların ücretsiz bakım emeğine bindirildi" dedi.

'İŞÇİLER EMEKÇİLER KENDİ KADERİNE TERK EDİLDİ'
"Ülkemizde salgından etkilenen yoksul halka bir devlet eli uzanmadı" diyen Birleşik Metal-İş Sendikası, işsizlerin, işten atılanların, kayıt dışı çalışanların ve göçmenlerin devlet tarafından çaresiz bırakıldığı vurgulandı.

Açıklamada, şunlara dikkat çekildi: "Kırıntıları kalmış sosyal devlet uygulaması dahi terk edildi. İşçilerin birikimi olan İşsizlik Fonu'ndaki para karşısında her daim iştahı kabaran sermaye, salgın fırsatçılığı yaparak fondan aslan payının kendisine gelmesini sağladı. İşçilerin payına da ücretsiz izin ödeneği 1168 TL ile yaşama ya da kısa çalışma uygulamasının kıskacında ücretlerinin yüzde 60'ı ile geçinmek düştü. O da sigortalı bir işte çalışıyorlarsa. Kayıt dışı çalışan, çoğunluğu kadın işçilerden oluşan en az yüzde 35'lik dilim ise kendi kaderine terk edildi."

İktidarın başından beri salgına ilişkin şeffaf bir yol izlemediğini kaydene sendika, verilerin saklandığını, iktidarın hastanelerde gecesini gündüzüne katan, hayatlarını ortaya koyan sağlık emekçileri, bilim insanları ve sağlık örgütleriyle iş yapmak yerine, siyasi kaygılarla hareket ettiğini belirtti. 

Bir çok ülkede yaygın bir şekilde uygulamaya başlayan aşı çalışmalarının, Türkiye'de siyasi iktidarın açık ve şeffaf olmayan tutumu nedeniyle tartışmaların merkezinde olduğunu belirten sendika, "Bu nedenle, bugün aşı konusunda yürütülen tartışmaların bir nedeni de hükümetin salgının başından bugüne ısrarla sürdürdüğü, sağlık alanında çalışan meslek örgütlerini ve sendikaları dışlayıcı tutumu, tutarsız açıklamaları, vatandaşını yalnız bırakan, onları aldatmaya yönelik politikalardır" dedi. Birleşik Metal-İş, gelinen noktada, iktidarın salgın yönetim politikasının geniş halk kitleleri karşısında güvenilirliğini yitirdiğini vurguladı. 

'GELEN AŞILAR KİME YAPILACAK?'
Türkiye'nin nüfusunun, göçmenlerle birlikte yaklaşık 90 milyon olduğu belirtilerek, toplam gelen aşı miktarının ise sadece 3 milyon olduğunu ifade  edildi. Gelen aşının nüfusun yaklaşık 30'da 1'ine yetecek miktarda olduğuna dikkat çekilerek, bilim insanlarının salgının kontrol altına alınabilmesi için ilk elden nüfusun en az yüzde 60'nın aşılanması gerektiğini ve uygulanmaya başlayan aşının/aşıların niteliğine göre belli periyotlarda uygulanmak üzere daha fazla aşıya ihtiyaç olduğunu açıkladığı kaydedildi. Açıklamada, iktidarın gelen bu yetersiz sayıdaki aşının kime yapılacağına ilişkin net bir açıklama dahi yapmadığı kaydedildi. 

'SAĞLIK MESLEK ÖRGÜTLERİYLE VE SENDİKALARLA İŞBİRLİĞİ ŞART'
"Etkinliği ve güvenilirliği konusunda gerekli aşamaları tamamlamış, bilimsel kurumlar tarafından onaylanmış aşı miktarının hızla arttırılması, aşılama çalışmalarına başlanması salgının ortadan kaldırılması için önemlidir. Getirilecek aşı miktarından, uygulanmasına, korunmasına ve ülkenin en ücra köşelerine ulaştırılmasına kadar sağlık alanında çalışan meslek örgütleri ve sendikalar ile bir işbirliği yapılmalıdır.

'ÜCRETSİZ AŞIYA ERİŞİM TEMEL BİR SAĞLIK HAKKIDIR'
Birleşik Metal-İş Sendikası, ücretsiz aşıya erişimin temel bir sağlık hakkı olduğunun altını çizdi ve ekledi: "Hükümeti dışlayıcı tutumundan vazgeçerek, sağlık alanında çalışan meslek örgütleri ve sendikalarla işbirliği içinde, salgın ve aşı sürecini yöneterek tüm vatandaşlara yetecek kadar ücretsiz aşıyı sağlamaya çağırıyoruz."