22 Eylül 2024 Pazar

BM COP25 İklim Konferansı başladı

Halk isyanı nedeniyle Şili'de yapılamayan BM COP İklim Konferansı, Madrid'de başladı.

Birleşmiş Milletler COP25 İklim Konferansı, 196 ülkeden delegenin yanısıra Avrupa Birliği'nden ve Uluslararası birçok temsilcinin katılımıyla İspanya'nın başkenti Madrid'de başladı. Türkiye'den Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum konferansa katıldığı konferansa, 2020'den itibaren Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceğini açıklayan ABD de konferansa bir heyet gönderdi.

Şili'de yapılması planlanan ancak ülkede haftalardır süren halk ayaklanması nedeniyle Madrid'e taşınan konferansın başkanlığını da Şili Çevre Bakanı Carolina Schmidt üstleniyor. 13 Aralık'a kadar devam edecek BM İklim Konferansı'na katılan delegeler, Paris Anlaşması çerçevesinde 2020 yılına kadar hayata geçirmeyi planladıkları iklim koruma tasarılarını sunacak. 2015 yılı sonunda kabul edilen Paris İklim Anlaşması, küresel ısınmanın bu yüzyılın sonuna kadar 2 derecenin altında tutulmasını ve fosil yakıt kullanımını azaltarak yenilenebilir enerjiye yönelmeyi hedefliyor.

Zirvenin ana temalarından bir diğeri ise, uluslararası ticaretin iklime zarar vermeden hangi kurallara göre işleyebileceği sorusu. Diğer yandan iklim değişikliği nedeniyle meydana gelen ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde ciddi mali zararlara sebebiyet veren kuraklık ya da fırtına gibi doğa olayları da tartışılacak.

TÜRKİYE VE RUSYA KARBON SALIMI VERİLERİNİ PAYLAŞMADI
Uluslararası Ekoloji Fonu (FEU) raporlarına göre, 2015 Paris Antlaşması'na imza atan 184 ülkeden 136'sının, istenilen karbon salımı değerinin üzerinde kirlilik yarattığı belirtiliyor. Aralarında Türkiye ve Rusya'nın da bulunduğu 10 ülke henüz karbon salımı konusunda gerekli verileri paylaşmış değil.

Ülkelerin açıkladığı rakamlar doğrultusunda FEU raporu, sadece İsviçre, Norveç, Ukrayna ve 28 Avrupa Birliği ülkesinin istenilen düzeyde karbon salınımı hedeflediğini ortaya koyuyor. Kuralları BM tarafından belirlenen 156 sayfalık anlaşmanın eylem planının öncelikli hedefi, küresel karbon salımında sera etkisinin 2 dereceden 1.5 dereceye düşürülmesi.

FEU'nun raporuna göre dünya ülkelerinin yüzde 75'i 2020 ile 2030 arasında hedeflenen karbon salımı değerlerinden uzak.

2017 yılı emisyon değerlerine göre, Dünya'da küresel ısınmaya en çok etki eden ülkeler Çin (yüzde 29.34), ABD (13.77), Avrupa Birliği ülkeleri (9.57), Hindistan (6.62), Rusya (4.76) ve Japonya (3.56). Bu ülkelerden ABD, Paris İklim Antlaşması'ndan resmi olarak çıktığını açıklamıştı. Rusya ise emisyon oranını azaltma konusunda BM'ye henüz bir plan sunmadı.

Hindistan'ın 2005 yılındaki emisyon değerlerini 2030'a kadar yüzde 35 oranında azaltacağını öngörürken, ülkede yapılan sürdürülebilir ve yeşil enerjiye geçiş çalışmalarıyla bu hedefi yakalayacağı düşünülüyor.

PARİS ANLAŞMASI'NIN DEĞERLERİNE SADECE FAS VE GAMBİYA UYUYOR
Paris Antlaşması'nın öngördüğü değerlere 1.5 derece emisyon oranına şu andaki değerlere bakıldığında uyan iki ülke bulunuyor. Bunlar Fas ve Gambiya. Bunun yanında 2 derecenin altında emisyon salımı yapan Bhutan, Kosta Rika, Etiyopya, Hinditan ve Filipinler de istenilen hedeflere yaklaşan diğer ülkeler.

Türkiye, Rusya, Suudi Arabistan ve ABD gibi ülkelerin artı 4 derece karbon salımı yaptığı düşünülüyor ve listelerde Dünya'yı en çok kirleten ülkeler arasında kritik konumda yer alıyorlar.