20 Eylül 2024 Cuma

Birleşik mücadelenin marşlarıyla 17 Haziran'da Bakırköy'deler

?Halkların Devrim Marşları? adlı albümün düzenlemelerini yapan, aynı zamanda yarın Bakırköy'de sahne alacak orkestranın şefi Nurhak Kılagöz, ?Bu çağın halkların çağı olduğu inancıyla, halkların devrim marşlarını çok sesli ve çok dilli olarak tekrar işledik. Tarih boyunca halkların iktidarlara karşı direnişi ve bu direnişin yarattıkları, kültür sanatın hep öncelikli konusu olmuştur. Bugün de bu direnişe, özgürlük taleplerine, coşkuya cevap olmak adına böyle bir projeyi hayata geçirdik? dedi.
Farklı coğrafyalarda ezilenlerin direnişlerini, mücadelelerini anlatan marşlar, coğrafyamızın dillerinde yeniden seslendirildi. “Halkların Devrim Marşları” albümü, Kom Müzik etiketiyle çıkıyor. MKM, BEKSAV ve Gölge Kültür Sanat Merkezi sanatçıları ile birçok sanatçının yer aldığı koro, ilk kez yarın (17 Haziran) HDP'nin Bakırköy'de düzenleyeceği Büyük İstanbul Mitingi'nde sahne alacak ve “Halkların Devrim Marşları”nı seslendirecek. 
 
Mitinge hazırlık provalarına konuk olduğumuz sanatçılar, projeyi ETHA'ya anlattı. 
 
 
Albüm düzenlemelerini de yapan orkestra şefi Nurhak Kılagöz, “Bu çağın halkların çağı olduğu inancıyla, halkların devrim marşlarını çok sesli ve çok dilli olarak tekrar işledik. Tarih boyunca halkların iktidarlara karşı direnişi ve bu direnişin yarattıkları, kültür sanatın hep öncelikli konusu olmuştur. Bugün de bu direnişe, özgürlük taleplerine, coşkuya cevap olmak adına böyle bir projeyi hayata geçirdik” dedi. 
 
Albümde toplam 7 marş olduğunu hatırlatan Kılagöz, iki yeni beste olan Yekiti ve Rojava Marşı'nın Kürtçe, Avusturya İşçi Marşı ve Venceremos'un Türkçe, Enternasyonal'in Ermenice, Polyaska Polya'nın Kürtçe ve Partizan'ın Kurmanciki seslendirildiği bilgisini verdi. 
 
“Dili tek başına iletişim aracı olarak değil tarihsel, toplumsal değerlerin bugüne aktarımında da en önemli araç olarak gördüğümüz için çok dilli yapmayı esas aldık” diyen Kılagöz, daha fazla dilde söylemek istediklerini ancak çeşitli problemler nedeniyle bunun yapılamadığını anlattı. Kılagöz, ikinci albümün gelip gelmeyeceği sorusuna da “Umuyoruz” diye yanıt verdi.  
 
Devrim marşlarını 17 Haziran'da Türkiye devrimci halklarına sunacaklarını dile getiren Kılagöz, “17 Haziran bizim için de coşkulu bir gün olacak. Faşizme karşı güçlü bir cevap olacak ve biz de coşkuyla marşlarımızı çalacağız” diye ekledi.
 
'HALKLARA MAL OLMUŞ MARŞLARI FARKLI DİLLERDE SESLENDİRDİK'
 
 
Mezopotamya Kültür Merkezi'nden (MKM) Nurcan Değirmenci, proje fikrinin 3 yıl öncesine dayandığını söyledi. Albümde yer alan marşları, bir çok Newroz alanlarında seslendirdiklerini hatırlatan Değirmenci, “Sonrasında diğer halklarla buluşması için ortak bir çalışma yapalım dedik ve diğer kurumlarla görüşmeler yaparak ortak bir albüm kararı aldık. Halklara mal olmuş marşların farklı dillerde seslendirilmesi farklı bir anlam taşıyor. Pazar günü ilk defa Bakırköy'de HDP mitinginde anlamlı bir buluşma olacak. Çok geniş bir kadro gördüğünüz gibi. Belki önümüzdeki dönemlerde Türkiye koşulları elverirse turne de düşünüyoruz” dedi. 
 
Albüme alınacak marşları seçmekte çok zorlandıklarını ifade eden Değirmenci, 1 Mayıs dahil aslında seslendirilecek pek çok marş olduğunu kaydetti. Değirmenci, bu albüme alamadıkları marşları ikinci bir albümde toplayabileceklerini söyledi. 
 
BU MARŞLAR BİRLEŞİK MÜCADELENİN ÜRÜNÜ
 
 
BEKSAV adına projede yer alan Kenan Ağbulut, “7 marşı bu topraklarda yaşayan halkların dillerinden seslendirdik. Birlikte mücadele kültürüne katkı sunması bakımından bizim için de önemli. Kobane, Rojava sürecinde aydın ve sanatçılar bir araya geldik ve çeşitli oluşumlar kurulmuştu. Sonrasında birlikte sanatsal üretimlere de girişmemiz gerektiğini düşündük ve bu proje ortaya çıktı. Bu marşlar birleşik mücadelenin ürünü aslında. Kolektif bir çalışma oldu. Hem bireysel olarak sanatçılardan hem de kurumsal anlamda MKM, BEKSAV, Gölge Kültür Sanat Merkezi çalışanları olarak bu projenin uygulayıcısı, emekçisi olduk” diye konuştu.  
 
Projenin ilk kez HDP mitinginde halklarla buluşturulacak olmasının ayrıca önemli olduğunu dile getiren Ağbulut, “HDP çok kültürlülüğü savunuyor. Biz de buna katkı yapmış olacağız bu marşlarla” dedi. 
 
BAYRAKLAŞAN MARŞLARI SEÇTİK
 
 
Gölge Kültür Sanat Merkezi sanatçılarından Sinan Gökçe ise projenin amacını şöyle anlattı: 
 
“Gelişen politik atmosferim bizce kültür sanat cephesinden de bir karşılığı olabilmeliydi. İstanbul'da merkezi bulunan devrimci kültür sanat faaliyeti yürüten kurumlar MKM'nin çağrısıyla bir araya geldik ve böyle bir proje geliştirdik. Bu topraklarda yıllardır bir mücadele geleneği var ve bu mücadele geleneğinin kültür sanat ayağıyla desteklenmesi, kültür sanat ayağının da bu mücadeleye katkı sunacak nitelikte bir üretim yapması gerekiyor, bu çalışma da bu fikrin ürünü.
 
Dünyada mücadeleye atfedilen ve dünyanın herhangi bir coğrafyasında bayraklaşan marşları seçtik. Daha heyecan verici olan da Ortadoğu dillerinde bu marşları okuduk. Mesela Enternasyonal'in Ermenici, Partizan'ın Zazaca okunması çok değerli.” 
 
Pazar günü HDP mitinginde sahne alacaklarını ve çok heyecanlı olduklarını dile getiren Gökçe, “Ülkemizde 16 yıllık çok ağır bir baskı ve zulüm rejimi söz konusu. Artık bunlardan kurtulacağımızdan eminiz. Bunda HDP'nin mücadelesinin çok büyük yer tuttuğunu düşünüyorum. HDP mitinginde devrim marşlarıyla sahne almak bizim için çok anlamlı ve değerli olacak” dedi.