20 Eylül 2024 Cuma

'Birleşik mücadelemize, irademize yenileceksiniz'

Hilvan'da ve Bingöl'de yapılan kayyum protestosunda, "Siz saldırılar ile bizi bölmeye çalıştınız biz daha çok birleştik. Birleşik mücadelemize, irademize yenileceksiniz" denildi. 

Hakkari Belediyesi'ne yönelik kayyum gasbı Urfa'nın Hilvan ilçesinde protesto edildi. Çok sayıda siyasetçi ve yurttaşın katıldığı açıklamada, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk konuştu.

Hilvan zaferine işaret eden Çubuk, "31 Mart günü bir çeşit darbe ile halktan çalınmaya çalışılan, 500 oy farkına yenilmeyi kabul etmeyip 3 bin 254 oy farkına yenilen, bütün Hilvan halkını karşısına alan AKP-MHP faşist ittifakı ve halkın karşısında kendisini bir güç sanan kolluk, valilik ve kaymakamlarına bir çift sözümüz var. On yıllardır Kürdistan halkları zulüm, katliam ile karşı karşıya. On yıllardır kazandıkları belediyeler kayyımlar ile ellerinden alındı. Siyasi iradeleri tutuklandı, katledildi, sürgüne gitmek zorunda bırakıldı. On binlerce Kürt genci hapiste, tecrit politikaları ile diz çöktürülmeye çalışıldı. Bundan bir kazanç sağlanmadı. Tek bildiğiniz rezil olmak, yenilmek" dedi. "Hilvan'da büyük yenildiniz, Hakkâri'deki kayyım darbeniz ile daha büyük yenileceksiniz" diyen Çubuk, "Sizin Kürt halkının, Kürdistan halkının seçme hakkına saldırınız her yerden ses ve karşılık buldu. İzmir'de halen Kürt halkı ile dayanıştığı için hapiste olan Türkiyeli sosyalistler var. Kürt ve Kürdistan halkları yalnız değil" ifadelerini kullandı.

'SİZLER SANDIKLARDA YENİLDİNİZ'
Saldırının özelde Hakkari'de başlatılma sebebinin, halkın yalnız kalacağı inancı olduğunu belirten Çubuk, "Bir Türk sosyalist olarak bugün Hilvan'dan bunu başaramayacağınızı ilan ediyorum. Bunu hiçbir zaman başaramadınız. Hakkari'de kayyım atadınız. Halkı para ile satın alarak seçimi kazanmaya çalıştınız ama yenildiniz. Size Türkiye ve Kürdistan'da bundan sonra zafer yok. Ancak Ergenekon ile yaptığınız işbirliği ile iktidarda kalmaya çalışırsınız, ancak savaşla sömürü ile iktidarda kalmaya çalışırsınız. Ancak patronların emrine girerek iktidarda kalmaya çalışırsınız. Fakat siz bugün sokakta, çok işaret ettiğiniz sandıkta yenildiniz. İnsanların bilincinden, yüreğinden yenildiniz" şeklinde konuştu. Çubuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yenileceksiniz. Kürt halkına bu saldırıların Rojava'daki özyönetimin seçimlerinden önce olması önemli. Sizin Rojava seçimleri ile ne işiniz var? Sizin dünyada Kürtlerin yaşadığı her yerde terör üretmekten başka ne işiniz var? Türkiye halkları, işçiler, kadınlar, doğasıyla Kürt halkının Kürdistan'ın yanındadır. Uğradığımız saldırının ayrı olmadığını biliyoruz. Siz saldırılar ile bizi bölmeye çalıştınız biz daha çok birleştik. Birleşik mücadelemize, irademize yenileceksiniz. Bizim mutlak sözümüzdür; Jin jîyan azadî, Dem dema azadiyê."

BİNGÖL
Bingöl'de yapılan açıklamada ise Hakkari Belediyesi'nin kayyumla gasp edilmesinin normalleşme ve yeni anayasa iddialarından uzak kaldığı belirtildi. 

Açıklamada, "Her şeye rağmen demokratik siyasette ısrarımız devam edecek ve siyasi soykırım operasyonlarına karşılık bir adım dahi geri atmayacağız" denildi.