21 Eylül 2024 Cumartesi

Birleşik Metal-İş: Savaş emekçilerin çıkarına olmaz

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle açıklama yapan Birleşik Metal-İş, "İşçi sınıfı ve dünya halkları hiçbir zaman savaşı arzulamazlar" diyerek savaşın, işçi ve emekçilerin çıkarına olmayacağını belirtti.
1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle açıklama yapan Birleşik Metal-İş, barış mücadelesini yükseltme çağrısı yaptı. "Barışa en susadığımız, barışı en çok özlediğimiz, ürkerek barıştan söz ettiğimiz dönemler şüphesiz savaşın giderek artan yakıcılığını, yıkıcılığını ensemizde hissettiğimiz zamanlardır. İşçi sınıfı ve dünya halkları hiçbir zaman savaşı arzulamazlar" denilen açıklamada, savaşın, işçi ve emekçilerin çıkarına olmayacağı belirtildi.
 
"Çünkü savaş evlerin, köylerin, şehirlerin enkaza dönmesidir; binler, on binler, milyonlarca insanın ölmesi, yurdundan edilmesi, evsiz, işsiz kalmasıdır. Peki, bu kadar kan, yıkım, gözyaşı neden ve ne uğruna olabilir? Emperyalistlerin, sermayenin hiçbir değer tanımaz, insafsız kar hırsından başka ne olabilir" denilen açıklamada 79 sene önce, 1 Eylül 1939'da Hitler faşizmi'nin, Polonya'ya saldırarak 2. emperyalist paylaşım savaşını başlattığı ifade edildi.
 
"Düşük ücretlerle yaşamak zorunda olan emekçiler, Türk Lirasının hızla değer kaybetmesiyle iyiden iyiye yoksullaşıyor. AKP’nin sermaye dostu, emekçi düşmanı yasal düzenlemeleri, uygulamaları çemberi daraltıyor, emeğiyle sade bir yaşam sürmek isteyen insanları derin bir çıkmaza sürüklüyor. Oysa barış; ekonomik, siyasal, sosyal ve askeri olarak emperyalizmden bağımsız olmakla gelir" denilen açıklamanın devamı şöyle:
"Barış çiftçinin, yerli üreticinin emperyalizme karşı desteklenmesi, korunmasıyla, sömürgecilerin ekonomik kurumlarından kurtulmayla gelir. Barış Amerikan askeri üstlerinin topraklarımızdan sökülüp atılmasıyla gelir. Barış, dünyanın hemen her köşesinde savaş tamtamları çalan NATO gibi işgalci birliklere karşı olmakla gelir. Emperyalizmin ülkemizde, Ortadoğu’da ve dünyadaki savaş politikalarına ortak olmakla değil, karşı olmakla barış elde edilebilir."
 
"Savaşa karşı barış, emperyalizme karşı savaş" şiarını yükseltmekle barışa yürünebileceğinin vurgulandığı açıklamada, toplumsal barışın ancak emeğin, sermayenin boyunduruğundan kurtulmasıyla, emekçilerin refahıyla, mutluluğuyla mümkün olacağına değinildi.
 
"Türkiye işçi sınıfının dişiyle tırnağıyla çabalayarak, onlarca yıllık emek mücadelesi ve deneyimlerinden doğan, büyüyen Birleşik Metal-İş Sendikası olarak biliyoruz ki; barış ancak umutla, mücadeleyle kazanılır" denilen açıklamada barış için soluksuz çalışmaya devam etme sorumluluğu hatırlatıldı.