6 Ekim 2024 Pazar

Bir devlet politikası kaybetme: Doku, Bal, Küçüközyiğit, Tunç, Diril nerede?

Bir devlet politikası olan kaçırma, gözaltında kaybetme 2021 yılında da sürüyor. Gözaltına alınan, kaçırılan, kaybedilen çok sayıda kişiden henüz haber yok. Bu isimlerden Gülistan Doku, Hüseyin Galip Küçüközyiğit, Yusuf Bilge Tunç, Hurmüz Diril, Mehmet Bal ailelerinin ve insan hakları savunucularının tüm girişimlerine rağmen henüz bulunamadı. Başvurulan resmi makamların kapıları kapatıldı, arayanlar tehdit edildi.

Dünyanın birçok ülkesinde faşist gerici diktatörlükler iktidarlarını korumak için toplumsal muhalefetle savaş halinde. Nazi Almanyası'ndan Arjantin'e, Güney Afrika'dan Sri Lanka'ya, Pakistan'dan, Suriye'ye, Mısır'dan Türkiye'ye kadar birçok ülkede faşist, gerici devlet aygıtları ve onların baskı, sömürü düzenlerine karşı çıkan başta devrimciler ve muhalif kesimler saldırıların hedefinde oldu.

90'lı yıllarda sıklıkla başvurulan kaçırma ve gözaltında kaybetme politikası 2014 yılındaki çöktürme planının ardından yeniden devreye sokuldu. 20 Temmuz 2015 Suruç katliamı ve 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından bu politika hızlandırılarak uygulandı. Aynı 90'lı yıllardaki gibi bu devlet politikasını uygulayanlar cezasızlık politikasıyla korunmaya devam ediyor. 17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası'nda bir kez daha, kaçırma, işkence, işbirliği dayatması ve kaybetme politikasına karşı mücadele sürüyor.

AYTEN ÖZTÜRK KAÇIRILDI 6 AY İŞKENCE GÖRDÜ
Ayten Öztürk, cezasızlık politalarına dair en bilinen örnek olarak karşımızda duruyor. Lübnan'da gözaltına alınan Öztürk'ten 6 ay boyunca haber alınamadı. Çıkarıldığı mahkemede bu süre boyunca gördüğü işkenceyi anlatan Öztürk, "Lübnan'dan kaçırıldığımı söyledim. Ancak mahkeme Lübnan'dan kaçırılmama ilişkin hiçbir araştırma yapmadı. Ben tarih veriyorum. Ben Lübnan'da Kadir isimli elçilik çalışanıyla görüştürüldüm. Ertesi gün, kaçırıldım, 6 ay boyunca her gün işkence gördüm. Yani bana ceza verilince işkence yok mu olacak. O işkencehanede 7 kişi vardı. Halen işkenceler devam ediyor. Benim ruhumdaki yaralar kapanmadı."

Öztürk, 3 yıl boyunca gördüğü işkenceler nedenle psikolojik tedavi gördü ve buna ilişkin raporlar olmasına rağmen mahkeme heyeti beyanlarını esas almadı. Kaybedilmek istenen, işkence gören Öztürk hala tutuklu.

MEHMET BAL'IN AKIBETİ BİLİNMİYOR
Mehmet Bal'dan, Batman'dan hapishane görüşü için geldiği İstanbul'da 24 Mart 2020'den bu yana haber alınamıyor. Bal'ın durumuna ilişkin ailenin, avukatlarının ve insan hakları örgütlerinin tüm girişimine rağmen bir bilgi edinilemedi.

GÖKHAN GÜNEŞ 138 SAAT SONRA BIRAKILDI
Gözaltında kaybetme girişimine ilişkin son örnek ise sosyalist işçi Gökhan Güneş. Güneş, 20 Ocak 2021 tarihinde çalıştığı iş yeri önünden kimliği belirsiz kişilerce elektroşok cihazı kullanılarak kaçırıldı. Güneş'ın bulunması için "Sağ aldınız sağ istiyoruz" şiarıyla mücadele yürüten ailesi ve yoldaşları defalarca gözaltına alındı, darp edildi. Ancak mücadeleden vazgeçmedi. Yürütülen mücadele sonucu ve kamuoyunda oluşturulan tepkiler sonrası kaçırıldıktan 138 saat sonra gözleri bantla kapalı bir şekilde Başakşehir'e bırakılan Güneş, kendilerine "Görünmeyenler" diyen kişilerce kaçırıldığını ve 90'lı yılların sistematik işkencesine maruz kaldığını aktardı.

Gökhan Güneş, 6 gün boyunca nerede tutulduğunu bilmediğini, fakat götürüldüğü mekanın bilinen bir polis merkezi olmadığını, kontrgerillanın kaçırdığı kişilere işkence yapmak için tuttuğu özel bir yer olduğunu anlattı. 

Özellikle devrimci, sosyalist gençlere yönelen kaçırma, işkence, kaybetme girişimi saldırısı 2016 darbe girişiminin ardından Gülen Cemaati ile ilişkili oldukları iddia edilen kişilere de yöneldi. Çok sayıda kişi kaçırıldı, alıkonuldu; bazıları aylar sonra bir karakolda ortaya çıktı, bazılarından ise hala haber yok; Hüseyin Galip Küçüközyiğit ve Yusuf Bilge Tunç bu isimlerden ikisi.

KÜÇÜKÖZYİĞİT: ARALIK 2020'DEN BU YANA KAYIP
Eski Başbakanlık Raportörü olan Hüseyin Galip Küçüközyiğit, 29 Aralık 2020'den bu yana kayıp. Babasının bulunması için mücadele eden Nursena Küçüközyiğit'in başvurduğu tüm resmi kapılar yüzüne kapandı. Polis, "Zaten baban kaçmıştır, bizi boşuna uğraştırma" derken, başvurduğu savcılık ise "Devletin işi gücü yok babanı mı arayacak" diyerek tersledi Küçüközyiğit'i. Rapor hazırlanması için Ankara Barosu'na başvuran Nursena Küçüközyiğit ile görüşmek isteyen iki sivil polis, "Bizim elimizde 25 yıldır bulunamayan kayıplar var" diyerek, Hüseyin Galip Küçüközyiğit'in aslında bulunmak istenmediğini itiraf etmiş oldu.

YUSUF BİLGE TUNÇ: 6 AĞUSTOS 2019'DAN BU YANA KAYIP
Savunma Sanayi Müsteşarlığı görevinden darbe girişimi sonrası KHK ile ihraç edilen Yusuf Bilge Tunç da 6 Ağustos 2019'dan bu yana kayıp. Ankara GİMAT'ta kaçırılan Tunç'un, henüz izine rastlanmadı. Ailesinin kendi çabalarıyla edindiği ve kamuoyuna sunduğu bilgi ve belgeler, soruşturma konusu edilmedi. Söz konusu bilgi ve belgeler Yusuf Bilge Tunç'un kendisini kamu görevlisi olarak tanıtan kişilerce kaçırıldığını, işkenceye maruz kaldığı iddialarını güçlendiriyor.

GÜLİSTAN DOKU: 5 OCAK 2020'DEN BU YANA KAYIP
Devletin her türlü faşist saldırılarının ayyuka çıktığı Kürdistan'da da bu politikalar hız kesmeden devam ediyor. Asker ve polis yığınağı olan Dersim'de çok sayıda kişi kaçırılıp, ajanlık dayatmasına maruz kaldı, tehdit edildi, darp edildikten bir süre sonra bırakıldı. Fakat her yeri kameralarla donatılmış kentte Gülistan Doku'dan 502 gündür haber alınamıyor. Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku 5 Ocak 2020'de kaybedildi. Diyarbakır'da yaşayan ailesi Dersim'e gelerek ihbarda bulundu, bölgede geniş çaplı "arama" başlatıldığı söylense de arama çalışmalarının soruşturmanın failleri tarafından yönlendirildiği ortaya çıktı. Gülistan'ın intihar ettiği iddia edildi. Aramalar Uzunçayır Barajı'nda yapıldı. Çalışma türlü bahanelerle defalarca durduruldu, kamuoyunun tepkisi üzerine yeniden başlatıldı. Dinar Köprüsü'ndeki baraj suyunda hayatını kaybedenler başka kişilere ait cesetler bulunurken Gülistan'ın bulunamamasına rağmen sadece Uzunçayır Barajı'nda arama çalışmasının devam etmesi büyük tepki topladı. 

Öte yandan kızları için mücadele eden ve nöbet tutan aile saldırıya uğradı, gözaltına alındı, basına konuşmamaları için tehdit edildi fakat Gülistan'ın ölümünün baş şüphelisi olan Zaynal Abarakov ve polis olan üvey babası polis Engin Yücel korundu. Gözaltına alınan Abarakov, babasının talimatıyla serbest bırakıldı. Engin Yücel'in evine giden Gülistan'ın ablası Aygül Doku tartışma sırasında elektrik süpürgesini kırdığı için hakkında 50 bin lira para cezası kararı çıkarılırken, Gülistan'ın kaybedilmesinden sorumlu kişilere dokunulmadı. Kamuyounun tepkisi üzerine Engin Yücel sadece polislikten ihraç edildi.

HURMÜZ DİRİL: 11 OCAK 2020'DEN BU YANA KAYIP
Sürekli asker baskınına uğrayan Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Süryani köyü Kovankaya'da yaşayan Keldani çift Hurmüz Diril ve Şimuni Diril 11 Ocak 2020'de kayboldu. Şimuni Diril'in cansız bedeni 70 gün sonra bulunurken, Hurmüz Diril'den hala haber yok.