4 Ekim 2024 Cuma

Binlerce öğrenci haykırdı: Kayyum rektör istemiyoruz

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan AKP'li kayyum rektörü protesto etti. Üniversite önünde ve içinde toplanan binlerce öğrenci ve akademisyen, "AKP elini üniversitemden çek", "Kayyum rektör istemiyoruz" sloganları ve dövizleriyle eylem yaptı. Öğrenciler, rektörlük binasını mühürledi. Yürüyüş ve forumun ardından tekrar Güney Kampüsü'ne yürüyen öğrenciler, okula alınmayınca polis barikatına yüklendi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından AKP'li Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasını protesto etti.

Kayyum rektör Bulu'nun üniversiteyi polis ablukası altına aldırması eylemleri engelleyemedi. Üniversite öğrencileri Güney Kampüsü içinde sloganlarla yürüyerek üniversite kapısına geldi. Dışarıda toplanan öğrenciler, öğretim görevlileri ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek vermek için gelenler üniversite giriş kapısı önünde uzun süre sloganlarla bekledi.

Polisin talimatıyla üniversite giriş kapısı özel güvenlikçiler tarafından kapatıldı. Öğrencilerin "AKP elini üniversitemden çek", "Kayyum rektör istemiyoruz", "Yaşasın öğrenci dayanışması", "Kayyum evine Boğaziçi bizimdir" sloganları ve dövizleri ile eylemlerini sürdürme kararlılığı sonucu özel güvenlik giriş kapısını açmak zorunda kaldı. Üniversite içi ve dışındaki kitle buluştu.

'ATAMAYI KABUL ETMİYORUZ, VAZGEÇMİYORUZ'
Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü önünde toplanan öğrenciler açıklama yaptı. Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri adına yapılan açıklamada, "Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri olarak bu atamayı kabul etmiyoruz ve vazgeçmiyoruz" denildi.

2016 yılında da bir gece yarısı tepeden inme rektör ataması yapıldığı hatırlatılan açıklamada, Boğaziçi Üniversitesine 1980 askeri darbesinin ardından ilk kez okul dışından rektör atandığı söylendi.

Akademik özerklik sağlanmadan üniversitelerde bilim ve fikir üretilemeyeceğine dikkat çekilen açıklamada, "Üniversite mensuplarının iradesinin hiçe sayılarak üniversitemize rektör atanması politiktir. Biz Boğaziçili öğrenciler olarak, üniversitemizin ilkelerine ve kültürüne binaen, üniversitemizin özerkliğinin; kişiliğine ve geçmişine bakılmaksızın tepeden atanan herhangi bir akademisyen ile değil, üniversite mensuplarının yaptığı demokratik yollarla belirlenen bir rektör seçimiyle sağlanacağını savunuyoruz" denildi.

Açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi Senatosu'nun 2012 yılında kabul ettiği Akademik İlkeler de hatırlatıldı. Rektörlerin üniversitelerin iradesiyle belirlenmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, "Üniversitemizin karar alma mekanizmalarındaki özerkliğine, demokratik ilkelerine, düşünce özgürlüğüne ve seçim yapma iradesine yapılan müdahaleleri kabul etmiyoruz. Kayyum rektör istemiyoruz ve duruşumuzdan vazgeçmiyoruz" diye belirtildi.

'REKTÖRLER SEÇİMLE BELİRLENMELİ'
Boğaziçi Üniversitesi Öğrencileri adına yapılan açıklamada şu talepler sıralandı: "Tüm üniversitelerdeki kayyum rektörlerin istifasını, bütün rektörlerin demokratik yöntemlere uygun olarak seçimle belirlenmesini istiyor ve akademisyenlerden acilen yeni bir seçim düzenlemelerini talep ediyoruz.

Bu demokratik tavır ve zorunluluğun bütün üniversitelerde yer bulması için hem diğer üniversitelerden öğrenci arkadaşlarımızı hem de mezunlarımızı bize destek olmaya çağırıyoruz."

KAYYUMLARA KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI
Açıklamada, kayyuma karşı demokratik mücadele araçlarının kurulması için bütün üniversitelere çağrı yapıldı, "Dün kayyumu siz yaşadınız bugün biz yaşıyoruz. Hep birlikte ses çıkartırsak kayyum saldırısını boşa çıkartabiliriz" denildi.

Açıklamanın ardından eyleme katılan İstanbul Üniversitesi, ODTÜ, Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nin de aralarında olduğu çok sayıda üniversiteden öğrenciler de söz alarak konuşma yaptı.

'TÜM KAYYUMLAR GİDECEK'
Destek için eyleme katılan üniversite öğrencileri, sadece kayyum rektörler değil, tüm kayyumların gideceğine dikkat çekerek, belediyelere atanan kayyumlara da tepki gösterdi. Üniversitelerin asıl sahibinin öğrenciler ve akademisyenler olduğuna vurgu yapan öğrenciler, "Üniversitenin asıl sahibi olan bizler kalacağız. Bizim birliğimizden, dayanışmamızdan korkuyorlar. Onların bu saldırılarını püskürtmenin tek yolu dayanışmamızı büyütmektir. Bugün Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan kayyum sorunu, sadece Boğaziçi'nin değil tüm öğrencilerin sorunudur. Bu, baroların bölünmesi, avukatlara muhbirlik dayatılması, metal ve maden işçilerine yönelik hak gasplarına karşı verilen mücadelenin parçasıdır. Birlik olduğumuzda sadece kayyumlar gitmeyecek, onların hepsi gidecek" diye konuştu.

Güney Kampüsü önünde yapılan açıklamanın ardından öğrenciler sloganlarla Kuzey Kampüsüne doğru yürüyüşe geçti.

ÖĞRENCİLER TURNİKELERDEN ATLADI
Kuzey Kampüsüne gelen öğrencileri özel güvenlik içeri almadı. "Aç aç kapıyı aç", "Atla atla turnikeden atla" sloganlarıyla bekleyişini sürdüren öğrencilere, özel güvenlikçiler üniversite öğrencileri dışında kimseyi almayacaklarını söyledi. Boğaziçi Üniversitesi'ndeki özel güvenlikçilerle öğrenciler arasında yaşanan gerilimin ardından, üniversite önünde toplanan kitle turnikelerden atlayarak Kuzey Kampüsüne girdi. Öğrenciler burada kayyumun gitmesi için neler yapılacağını tartışacakları forum düzenledi.

Bu arada turnikeden atlayan öğrenciler, Boğaziçi Üniversitesi özel güvenlik elemanları tarafından, "Kameralardan hepinizi tek tek tespit edeceğiz, size gününüzü göstereceğiz" denilerek tehdit edildi.

ÖĞRENCİLER REKTÖRLÜK BİNASINI MÜHÜRLEDİ
Bu arada Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, rektörlük binasını mühürledi. Mührün üzerinde "Bu bina AKP'li Melih Bulu'nun rektör atanması sebebiyle Boğaziçi Öğrencileri tarafından mühürlenmiştir!" ifadesi yer aldı.

REKTÖR ÜNİVERSİTEYE GELDİ, ÖĞRENCİLER REKTÖRLÜK BİNASINA YÜRÜYÜŞE GEÇTİ
Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü'nde düzenlenen forumun ardından öğrenciler, üniversiteye atanan kayyum rektör Melih Bulu'nun Güney Kampüsü'ne geldiği duyumunu aldı. Kuzey Kampüsü'nde bulunan binlerce öğrenci, bunun üzerine Güney Kampüsü'ne doğru yürüyüşe geçti. Güney Kampüsü önüne gelen kitlenin önüne polis barikatı kuruldu. Kitlenin, kayyum rektör Melih Bulu'nun talimatıyla okul içine alınmadığı öğrenilirken, öğrenciler, "Biz bu okulun kendisiyiz" diyerek tepki gösterdi.

Kitle, "Öğrenciye değil, kayyuma barikat", "Melih Bulu rektörümüz değildir" sloganlarıyla bekleyişlerini sürdürdü. Öğrenciler, okullarına girişlerine izin verilmemesi üzerine, kol kola girerek polis barikatına yüklendi. Polisin biber gazı ve kalkanlı müdahalesinde yaralanan ve fenalaşanlar oldu. Polis müdahalesine rağmen dağılmayan öğrenciler, Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü kapısı önündeki bekleyişini sürdürüyor. Üniversite içine girene kadar bekleyeceklerini duyuran öğrenciler, sık sık polis barikatına yüklenerek üniversiteye girme kararlılığını sürdürüyor.

Bu arada iki öğrenci gözaltına alınarak polis barikatının arkasına götürüldü. Öğrencilerin kararlı duruşu ve ısrarı sonucu gözaltına alınan öğrenciler serbest bırakıldı. Gözaltından bırakılan Eren Kaya, defalarca kafasının polis aracına vurulduğunu, elinin ve boynunun yaralandığını, hakaret ve küfürlere maruz kaldığını anlattı.

Polisin 'dağılın' anonsuna rağmen yüzlerce öğrenci dağılmadı. Üniversitenin giriş kapısında ve içinde bekleyişlerini sürdüren öğrenciler halaylar çekiyor.