20 Eylül 2024 Cuma

Bilimdışı müfredat 11 Haziran'da boykot edilecek

Müfredatı Geri Çekin Platformu, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"nin bilimdışı olduğunu belirterek, 11 Haziran'da boykot eylemi yapılacağını duyurdu. Platform bileşenleri, ayrıca 14 Haziran'da Milli Eğitim Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunacak.

AKP-MHP iktidarının "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" 11 Haziran günü boykot edilecek. Müfredatı Geri Çekin Platformu, boykota ilişkin yaptığı açıklamada, "Çocuklarımızın haklarına ve geleceğine sahip çıkmak, bu müfredat değişikliğinin geri alınması talebimizi daha güçlü ifade etmek için çocuklarımızı 11 Haziran'da okula göndermeyeceğiz" dedi.

5 Haziran günü kuruluşunu ilan eden platform, eğitim sisteminin, siyasal iktidarların isteği doğrultusunda şekillendirilmek istendiğine vurgu yaparak 11 Haziran boykotuna çağrı yaptı. Platform bileşenleri, 14 Haziran'da da Milli Eğitim Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunacak.

Platform tarafından yapılan açıklamada, "Bu müfredatı reddediyoruz! Bizler, çocuklarımızın haklarına, emeklerine ve geleceğine sahip çıkmak, bu müfredat değişikliğinin geri alınması talebimizi daha güçlü ifade etmek için çocuklarımızı 11 Haziran 2024 tarihinde okula göndermeyeceğiz! Bakanlığın önünden ve kent meydanlarından 'Uyarıyoruz! Bilim dışı müfredatı reddediyoruz, geri çekin' çağrısında bulunacağız. Sesimizi duyan, çocukları için endişelenen ve çocuklara onurlu bir gelecek bırakmak isteyen herkesi çağrımıza destek olmaya davet ediyoruz" dedi.

İZMİR MÜFREDATA HAYIR PLATFORMU KURULDU
Birçok kentte olduğu gibi İzmir'de de demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, inanç örgütleri ve veli dernekleri bir araya gelerek İzmir Müfredata Hayır Platformu'nu kurduklarını duyurdu.

Platform; amacını, iktidar tarafından hazırlanan laik, bilimsel ve demokratik olmayan yeni müfredata karşı ortak ve sürekli bir mücadele çizgisini oluşturma olarak açıkladı.

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla hayata geçirilen yeni müfredatın, hükümetin biat ve itaatı merkezine alan bir nesil yetiştirme programı olduğunu vurgulayan İzmir Müfredata Hayır Platformu, 11 Haziran Salı günü saat 18.00'de Eski Sümerbank önünde gerçekleştirecekleri oturma eylemine katılım çağrısı yaptı.

İzmir Müfredata Hayır Platformu'nun açıklamasında yeni müfredata ilişkin itirazlar şu şekilde sıralandı:
" Hangi ihtiyaç analizine göre yazıldığı belli olmadığı için;
Pilot uygulaması yapılmadığı için;
Öğretmen, akademisyen ve program geliştirme uzmanlarının yeterli derecede görüşü alınmadığı için;
'Fıtrat, şükür, kanaat, cedel, medevvet, iffet, haram, helal, sabır' gibi birçok dini söylemler içerdiği için;
Bilimsel-özgür düşünceyi ve evrensel değerleri ortadan kaldırdığı için;
Emek-sömürü mekanizmasını içselleştirmek istediği için;
Sorgulayan, eleştiren bireyler yerine fıtrat ve şükrü model aldığı için;
Seyreltmelerin hangi ölçülere göre, hangi konularda, hangi amaç doğrultusunda yapıldığı, ne hedeflendiği belirtilmediği için;
Toplumsal fayda ve çocuğun üstün yararı ilkelerini merkezine almadığı için;
Toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımına sahip olmadığı için;
Çok kimlikli, çok dilli ve çok kültürlülüğü esas almadığı için;
Kamusal eğitim yerine piyasacı eğitimi beslediği için;
Öğrencinin bilimsel, akılcı ve evrensel değerleri yerine fıtri, yaradılıştan gelen özelliklerini koruma ve geliştirmeyi amaçladığı için;
100 yıl öncesinin hayalini 100 yıl sonrasının hedefi olarak planladığı için;
Ülkenin ve çocukların geleceğini mevcut iktidarın kendi idealine heba ettiği için;
Laik, bilimsel ve demokratik eğitime karşı olduğu için reddediyoruz!"