23 Eylül 2024 Pazartesi

Bilgen: Enflasyon rakamları alarm veriyor

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, "TÜFE yüzde 20'nin üzerinde ÜFE ise yüzde 33'e yakın. Bu rakamlar alarm rakamlarıdır. Her ne kadar medya organları 'artış yok aynı rakamlar tekrarlandı' diye durumu normalleştirmeye, sıradanlaştırmaya çalışsa da kimi gıda ürünlerinde bu rakamların yüzde 90'lara yaklaşmış olduğu da çok açıktır" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Bu hafta başlayacak olan Meclis Genel Kurul çalışmalarına değinen Bilgen, 2013 yılında termik santrallerin özelleştirilme ve çevreye verdiği zararların engellenmesi amacıyla emisyon sistemleri yapılmasının zorunlu kılındığını hatırlattı.
 
Zorunlu sürenin bu yılın sonunda dolacağını ifade eden Bilgen, bu hafta Genel Kurul'da bu sürenin 2 yıl uzatılmasının görüşüleceğini dile getirdi.
 
Maden Yasasına yeni bir ekleme yapılarak maden sahalarının işletilmesine dair "milli menfaat" krtiterinin getirildiğini söyleyen Bilgen, "milli menfaat" adı altında madenlerin birkaç şahsa ve firmaya peşkeş çekileceğini belirtti.
 
Bilgen, ÇED raporlarının askıya alınmasını, rödovans sahaları ile ilgili denetim yetkisinin neredeyse tümüyle kamudan alınmasını ve devlet denetiminin minimize edilmesini çevreye yönelik ciddi bir tehdit olarak değerlendirdi.
 
ENFLASYON RAKAMLARI ALARM VERİYOR
 
Ocak ayı enflasyon rakamlarına değinen Bilgen, "TÜFE yüzde 20'nin üzerinde ÜFE ise yüzde 33'e yakın. Bu rakamlar alarm rakamlarıdır. Her ne kadar medya organları 'artış yok aynı rakamlar tekrarlandı' diye durumu normalleştirmeye, sıradanlaştırmaya çalışsa da kimi gıda ürünlerinde bu rakamların yüzde 90'lara yaklaşmış olduğu da çok açıktır" dedi.
 
Orta Ölçekli Nükleer Anlaşmalarla ilgili (INF) önce Amerika sonra Rusya'nın geri adım atmasının bütün insanlığı tehdit eden bir durum olarak değerlendiren Bilgen, "Bu durum sanki Türkiye için hiçbir şey ifade etmiyormuş gibi sadece Minbic'e yönelik güvenlik sendromunun ifade ediliyor olması ya da Türkiye'de cenazelerin siyasi malzeme konusu yapılması, Türkiye toplumunu ve Türkiye'yi güvenlik algısıyla karşı karşıya bırakıyor" dedi.
 
AKP SEÇİME DEĞİL SAVAŞA HAZIRLANIYOR
 
Yerel seçimlere yönelik AKP adaylarının sözleri ile ilgili "Siyasetçi sanki savaşa giriyormuşuz gibi 'ezer geçeriz' diyor" diyen Bilgen, "Bir başka aday çok açık biçimde projelerini gerçekleştirmek için merkezi hükümete mahkumsunuz, Cumhurbaşkanının onayı olmadan hiç bir yatırım yapamazsanız demeye getiriyor" diye konuştu.
 
Bilgen, "Partiler yarışırlar ama son kararı veren halktır. HDP'ye oy veren 6 milyon seçmen sonuç itibariyle halktır. Diğer partilere oy verenler nasıl halk ise HDP'ye oy verenler de halktır. HDP'yi kriminalize edip HDP yönetimlerini değil doğrudan doğruya halkı cezalandırmayı da hiç kimse demokrasilerde kendisi için mübah konuma taşımayamaz" dedi.
 
KIŞANAK VE TUNCEL ŞAHSINDA KADINLAR CEZALANDIRILIYOR
 
Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'e verilen cezalara değinen Bilgen, "Bu doğrudan doğruya bu iki kadın siyasetçiyi seçenlere yönelik cezalandırma girişimidir, o iradeyi yok saymaktır. Siyasetçiler suç işleme hakkına sahip değildir ama siyasetçilerin söyledikleri sözler nedeniyle cezalandırılması aslında onları seçen halkın cezalandırılmasıdır" diye ifade etti.
 
DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevinin "toplumun barışını kendi geleceğinin ana belirleyicisi olarak ortaya koymak" olarak vurgulayan Bilgen, "Nasıl ki kadın siyasetçilere ceza veren anlayış, bütün halkı cezalandırmaya yönelikse, Leyla Güven'in taleplerine kulak tıkamak da tüm Türkiye'de barış isteyenlerin cezalandırılmasıdır" diye ifade etti.
 
VENEZÜELLA İÇİN İSTEDİĞİNİ SURİYE İÇİN DE İSTE
 
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Bilgen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Suriye yönetimi ile alt düzeyde temaslarımız sürüyor" açıklamasına ilişkin "Türkiye'nin Suriye meselesinde temel kriteri toprak bütünlüğü ise bunu sağlamanın yolu bütün  toplum kesimlerinin Suriye'nin geleceği ile ilgili söz söyleme hakkının sağlanmasıdır. Türkiye, Venezuela'da darbeye karşı çıkıyor ve orada kurucu meclisin iyi bir formül olduğunu düşünüyor" dedi ve "Venezuela'da savunduğunuzu Suriye'de neden savunmuyorsunuz?" diye sordu.
 
"Niye Suriye'de bütün kesimlerin katılacağı kurucu meclis ve anayasa yapım sürecini siyasetinizin merkezine oturtmuyorsunuz?" diyen Bilgen, kimsenin komşunun yangınından kendi evini ısıtma hesabı içine girmemesi gerektiğini söyledi.