19 Eylül 2024 Perşembe

Bilgen: Afrin'i demek ki ÖSO yönetecek

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, işgal edilen Efrin'e ÖSO bayrağı asılmasına ilişkin "Orayı kim yönetecek? Bayrağı olduğuna göre demek ki ÖSO yönetecek" dedi.
HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
 
HDP Eş Genel Başkanları ve milletvekillerinin eş zamanlı ev baskınlarıyla gözaltına alınmasının 500. günü olduğunu hatırlatan Bilgen, "O günlerde deniyordu ki ifade vermekten kaçtıkları için işlem yapılacak. İfade vermeyen kimse kalmadı. Ama zorla almaya rağmen, SEGBİS'i adil yargılama gibi gösterme çabalarına rağmen, aslında başta söylenen gerekçelerin hiçbir anlamı kalmadı" dedi. 
 
Bu süreçte HDP'ye dönük baskı ve ambargonun sürdüğünü söyleyen Bilgen, "25 milletvekilimiz gözaltına alındı. 9 milletvekilimizin vekilliği keyfi biçimde düşürüldü. Bu uygulamanın sadece HDP'ye dönük olduğu tescillenmiş oldu. Ana muhalefetten 1 milletvekili şimdi tutuklu. Onun dışında hakkında fezleke olan hiçbir AKP'li ya da MHP'li milletvekili ile ilgili gözaltı uygulaması gerçekleşmedi" diye konuştu.
 
HALK NEWROZ'DA YİNE İRADESİNE SAHİP ÇIKACAK
 
Tüm baskılara rağmen çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Bilgen, ekledi: "Newroz kutlamalarında göreceğiz ki halkımız her türlü baskıya rağmen iradesine yine sahip çıkacak."
 
Newroz öncesi gözaltılara dikkat çeken Bilgen, Bitlis, Ağrı, İzmir, Adana, Osmaniye, İstanbul'da parti yöneticilerinin gözaltına alındığını hatırlattı. Bilgen, gözaltıları Newroz'u engelleme girişimi olarak değerlendirdi. Bilgen, "Milletvekili tutuklamaları da parti yöneticilerimize yönelik baskılar da bizim Newroz kutlamamızı engelleyemeyecek" dedi.
 
ORAYI DEMEK Kİ ÖSO YÖNETECEK
 
Efrin'de Türk bayrağı ile birlikte asılan ÖSO bayrağını hatırlatan Bilgen, şunları söyledi: "Sormak istiyorum bırakın diğer flamaları, Irak Anayasası'na göre resmi Irak Bölgesel Kürdistan Yönetimi'nin bayrağı bile paçavra diye anılırken, ÖSO bayrağı ne anlama geliyor? ÖSO'nun devleti mi var ki onunki bayrak oluyor, Kürtlere ait olan her şey paçavra muamelesi görüyor. Orayı kim yönetecek? Bayrağı olduğuna göre demek ki ÖSO yönetecek. Ya da AKP Komisyon Başkanı'nın da söylediğine göre Esad rejimine mi devredilecek? Esad rejimine devredilecekse o zaman bu politikanın bütün özeti Kürtler kendi kendilerini yönetmesinden ibarettir. Bu bir Kürt tahammülsüzlüğü değilse Demirci Kawa'dan ne istiyorsunuz? Bir tarihi değeri balyozlarla yıkabilirsiniz ama Ortadoğu'da Kürtler tüm halklar gibi kendi değerlerine sahip çıkarak yaşama mücadelesini sürdürecek. Bu politikalar halkların birlikte eşit yaşamına hizmet etmeyecek."