21 Eylül 2024 Cumartesi

Bilgen: Af siyasi hesapların parçası olmamalı

MHP'nin hazırladığı af yasa tasarısına ilişkin açıklamalarda bulunan HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, "Affın siyasetçilerin başka hesaplarının bir parçası olarak ele alınması doğru değil" dedi. Bilgen, tüm siyasi partileri "köklü bir adalet reformu için adım atmaya" çağırdı. HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında af tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
 
MHP'nin afla ilgili düzenlemesini eleştiren Bilgen, "Türkiye yargısı 2006 - 2016 arasında ciddi bir haksızlık, yanlış delil üretme, suçlama ve yargıyı yanıltma mekanizmalarına maruz kalmışsa bunun mağdurları sadece burada şartlı tahliye kapsamına alınacak suç kategorileri olmasa gerek. Sahte delil üretme ve izinsiz dinleme uygulamalarına maruz kalanlar gazeteci siyasetçi olduğunda bunu görmezden geleceğiz ama evrak sahteciliği ve başka suçlar olduğunda bununla ilgili çözüm arayacağız. Burada ikircikli bir yaklaşım var" dedi.
 
"AKP'nin af paketiyle ilgili 360 şartının aranmayacağını söylemesi siyaseten dikkat çekicidir" diyen Bilgen, "Burada 'Diğer partiler ne derse desin biz MHP ile uzlaşırsak bunu yaparız' tutumu aslında af beklentisinin bir toplumsal uzlaşma ile bütün siyasi partilerin ülke meselesi olarak görüp ele almasının değil iki parti arasındaki başka pazarlıkların yapılmasının bir aracı gibi görüldüğünü gösteriyor. Af konusuna böyle bir muamele toplumun umutlarıyla oynamaktır" diye konuştu.
 
Bilgen, "Affın siyasetçilerin başka hesaplarının bir parçası olarak ele alınması doğru değil" dedi.
 
Affın kapsamının eksik ve sorunlu olduğunun altını çizen Bilgen, şunları söyledi: "Cezaevlerinde on binlerce insan hiçbir şiddet içermeyen toplantı, gösteri, yürüyüşleri, sosyal medya paylaşımları sebebiyle tutuklu. Bunlar belki faydalanacak ama bir dönemin mağduriyet olarak tarif edilebilecek bir durumu olarak görüşlerinden dolayı cezaevinde tutulan on binlerce başka insan faydalanamayacak. Biz affın kapsamını eksik ve sorunlu görüyoruz ama ortada bir sorun olduğu ve siyasetin bunu çözmesi gerektiği konusunda yapıcı davranacağımızı ifade ediyoruz."
 
HDP Grup Başkanvekili Bilgen, tüm partilere, cezaevi sorununun çözümünde ciddilerse, "köklü bir adalet reformu için adım atmaya" çağırdı ve ekledi: "Bu kangrenleşmiş sorunun çözümü, büyük bir yargı reformu, adalet reformudur"
 
'İDLİB'TEKİ ÇETELER NEREYE GİDİYOR?'
 
Bilgen'in gündeminde İdlip'deki son durum da yer aldı. "İdlib'deki silahlı gruplar nereye ve nasıl gidiyor?" diye soran Bilgen, şunları söyledi: "Bugün sabah Erdoğan’ın Reuters’a verdiği demeçte diyor ki 'Silahlı gruplar orayı terk ediyorlar'. Şu iki soruyu herkes sormalı: Bu silahlı gruplar nereye, nasıl gidiyor. Silahlarını bırakıp mı gidiyorlar yoksa silahlarını başkaları üzerinde kullanmak üzere ellerinde tutmaya devam mı edecekler? Gittikleri bölge neresi? Çin’e Rusya’ya Avrupa’ya gitmeyeceklerse bu kişiler nereye gidecekler? Türkiye bu kişilere kapısını açacak mı, göz yumacak mı? Türkiye’de zaten var olan örgütlenmeleri Türkiye toplumunun güvenliğini tehdit edecek mi? Bu soruların cevabını bekliyoruz."