3 Ekim 2024 Perşembe

Beyaz Tülbentli Anneler hakkında 'zorla getirilme' kararı

Açlık grevindeki çocuklarına destek için Bakırköy Hapishanesi önünde açıklama yapan Beyaz Tülbentli Anneler hakkında açılan davada, zorla getirme kararı çıkarıldı. 

İmralı'daki tecride karış Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven öncülüğünde başlayan ve tüm hapishanelere yayılan açlık grevlerine dikkat çekmek için Bakırköy Hapishanesi önünde eylem yapan Beyaz Tülbentli Annelerin, yargılandığı davaya devam edildi. 

Bakırköy 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Beyaz Tülbentli Annelerden Latife Buğday, Sürreya Kılınç, Nesibe Başaran, Zübeyde Adar, Selamet Demir, Sinem Güzel, Emine Erbek, Hafize Şahin, Ayşegül Yalçın, Sümanperi Akyıldız, Kumri Akgül ve Zehra Doğan ile avukatları katıldı. Annelere, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları da destek verdi.

'ÇOCUKLARIMIZIN SESİNİ DUYURMAK İÇİN'
Emine Erbek, çocuklarının ölüm orucunda olduğunu ve onların sesini duyurmak için hapishane önünde açıklama yaptıklarını söyledi. Hapishane önüne geldiklerinde polislerin açıklama yapmalarına izin vermediklerini, hiçbir anons yapmadan saldırdığını söyleyen Erbek, beraat talebinde bulundu. 

Latife Buğday, ölümlerin olmaması için açıklama yapmak istediklerini, polis saldırısına uğradıklarını kaydetti. 

Açlık grevindeki çocuklarının durumu kötüye gittiğini ve artık kan tükürdüklerini öğrendikleri için açıklama yapmak istediklerini söyleyen Nesibe Başaran da, polisin saldırısına maruz kaldıklarını belirtti. 

Selamet Demir, açıklama için daha önce emniyetten izin aldıklarını ifade ederek, "Bize izni polisler verdi. Cezaevi önünde beklerken hiçbir anons yapılmadan 3 polis koluma girerek, beni gözaltına aldı. Suçlamaları kabul etmiyorum, beraatımı istiyorum" dedi. 

Avukatlar, basın açıklaması için izin alınmasına gerek olmadığını belirterek, eylemin suç teşkil etmediğini ifade etti. Avukatlar, tüm müvekkilleri hakkında beraat talebinde bulundu. Ayrıca, olay günü görevli polislerin de ifadesine başvurulması istendi.

Mahkeme, Sakine Yakut hakkında mahkemeye katılması için talimat yazılmasına, Melek Başkale hakkında yakalama, Zeliha Gün hakkında ise mahkeme zorla getirilmesi için karar çıkardı. 

Polislerin dinlenmesi talebini ise reddeden mahkeme heyeti, duruşmayı 11 Mart'a erteledi.