21 Eylül 2024 Cumartesi

Beştaş: Siirt'teki kayyumun yolsuzluklarını araştıracak mısınız?

Siirt Belediyesi'ne atanan kayyumun uygulamalarına dikkat çeken HDP Siirt Milletvekili Beştaş, Soylu'ya "Siirt'teki kayyumun yolsuzluklarını araştıracak mısınız?" diye sordu.
HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Siirt Belediyesi'ne atanan kayyumun yol açtığı sorunlara dair İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
 
Siirt Belediye Eş Başkanı Sayın Tuncer Bakırhan’ın tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından Belediye Başkanlığı’na Siirt Vali Yardımcısı Ceyhun Dilşad Taşkın'ın kayyum olarak atandığını hatırlatan Beştaş, "Kayyım atamasının yapılmasının ardından belediye işleyişi ve hizmetlerinde de sorunlar baş göstermeye başlamıştır. Başlıca sorun alanları ihaleler noktasında kendisini göstermekte, örneğin tüm ihalelerin iktidara yakın çevrelere verildiği ve denetlenmediği ifade edilmektedir" dedi. 
 
Belediyenin sunduğu tüm hizmetlerin borçlandırılarak yapıldığına dikkat çeken Beştaş, "Yine en önemli sorun alanı olarak belediye meclislerinin işlevsizleştirilmesi ve çalışmaların üç memurun katılım sağladığı ancak seçilmişlerin yer almadığı encümen kararları ile yürütülmesi de demokratik sistem açısından ve yerel yönetimlerin işlevi açısından son derece sakıncalıdır" diye belirtti.
 
Kayyum tarafından yürütülen belediye hizmetlerinin ne sıklıkla denetlendiğini soran Beştaş, "İhalelerin iktidarınıza yakın çevrelere verildiği ve denetlenmediği iddiaları doğru mudur? Bu iddialara ilişkin inceleme ve soruşturma çalışmaları yapılacak mıdır?" diye sordu.
 
Kayyum atanmasından önce ve sonraki borç miktarlarını öğrenmek isteyen Beştaş, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:
"Encümen kararlarının alım sürecine neden belediye meclis üyeleri dâhil edilmemektedir? Belediye meclis üyeleri halkoyları ile seçilmiş olup onlar yerine atanmış memurların karar almaları ne kadar hukuki ve demokratiktir? Bu halk iradesinin yok sayılması anlamına gelmiyor mu?
Kayyım atamasından sonra kak kişi işe alınmıştır ve mevcut personelden kaçı işten çıkarılmıştır?
Kayyım ile yönetilen belediyelerde personel alımlarında neden AKP’liler tercih edilmektedir? Bu partizan tutumunun sebep ve dayanağı nedir? Memur olan kayyımların partiye göre ayrımcılık yapması suç değil midir? 
Kayyımla yönetilen Siirt Belediyesi’nin pek çok altyapı sorununu çözmeme ve halka hizmet götürmeme gerekçesi nedir? Kayyımlar eliyle yurttaşlar mı cezalandırılmaktadır?
Kayyım uygulaması ne zaman sona erecektir?"