22 Eylül 2024 Pazar

Bern'de insan hakları paneli düzenlendi

İsviçre'nin Bern kentinde, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısıyla Aralık katliamları konulu panel düzenlendi.

10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası vesilesiyle İsviçre'nin başkenti Bern'de 19 Aralık hapishaneler katliamı direnişçisi Sait Oral Uyan, Kürt siyasetçi Yurdasev Özsökmenler ile gazeteci-yazar Hayko Bağdat'ın katılımıyla panel düzenlendi.

İnsan Hakları Derneği İsviçre temsilciliği, İsviçre İnsan Hakları Dayanışma Derneği (İHDD) ile KUTÜSCH tarafından Bern Alevi dergahında gerçekleştirilen etkinlik insan hakları ihlallerinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı.

İsviçre İnsan Hakları Derneği adına Türkiye ve Kürdistan'da İHD'nin 2019 yılı hak ihlalleri raporu okundu. Etkinlikte hapishanelere yönelik hak ihlallerinin yansıtıldığı yönetmen Özcan Alper'in kısa film çalışması olan "Yıkıntılar arasında" filmi gösterildi.

Film gösteriminin ardından panel düzenlendi.  

Panelde ilk olarak söz alan Yurdasev Özsökmenler, Türk devletinin tarihi boyunca başta Kürtler ve Aleviler olmak üzere kendinden olmayan tüm halklara, inançlara saldırdığını belirtti. Özsökmenler, Maraş, Roboski ve 19 Aralık hapishaneler katliamlarının planlı olduğuna söyledi.

'TECRİT BUGÜN TÜM TÜRKİYE'YE YAYILMIŞTIR'
PKK lideri  Abdullah Öcalan'a yönelik tecride değinen Özsökmenler "Sayın Öcalan'a karşı uygulanan tecrit AKP/MHP faşizmi bugün Türkiye ve Kürdistan halklarına da uygulanmaktadır. Bu faşist uygulamalar ancak halkların vereceği ortak direnişle ortadan kaldırılabilir" diye konuştu.

Türkiye hapishanelerindeki hak gasplarına karşı siyasi tutsakların 2000'de başlattığı açlık grevi direnişçilerinden Sait Oral Uyan, devletin 19 Aralık'taki saldırısının amaçlarına yönelik bir sunum gerçekleştirildi.

Uyan devletin adına "Hayata Dönüş" dediği 19-22 Aralık 2000'de 28 devrimci-komünist tutsak katledildiğini söydedi. Uyan konuşmasında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in, 'Cezaevlerine hakim olamazsak IMF programlarını uygulayamayız' sözünü hatırlatarak 19 Aralık katliamının Türkiye tarihinin en ağır ve yıkıcı krizini oluşturan 2001 Şubat krizinin hemen öncesine denk getirildiğine dikkat çekti.

HAYKO BAĞDAT: ROJAVA DEVRİMİNİ SAHİPLENMELİYİZ
Panelde söz alan gazeteci-yazar Hayko Bağdat, dün Ermenilere, Alevilere, Kürtlere  yönelen 100 yıllık katliam geleceği bugün tüm Türkiye ve Kürdistan halklarına yönelmiştir.

Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarına değinen Bağdat "Rojava'da yaratılan özgür yaşama karşı Kürt halkına 'soykırım' denemeleri yapılmaktadır. Tüm demokrasi güçleri  bugün Rojava halkının yanında onlarla birlikte mücadele etmelidir" diye konuştu.

Bağdat'ın sunumunun ardından panel soru-cevap kısmıyla sonlandırıldı.