23 Eylül 2024 Pazartesi

Belediyenin homofobik kararına mahkemeden ret

İş Mahkemesi, birlikte çalıştıkları çöp işçisi arkadaşları M. Ş. ile eşcinsel ilişkiye girdikleri gerekçesi ile işten atılan 3 çöp kamyonu şoförü ile ilgili görülen bir davada kararını verdi. Mahkeme, R. S.'nin işe iade davasını kabul etti, sözleşmenin feshi kararını iptal etti.
AKP'li Kağıthane Belediyesi, eşcinsel ilişki yaşadıkları gerekçesiyle çöp toplama işi yapan 4 işçiyi tazminatsız işten çıkardı.
 
Belediye yönetimi eş cinsel ilişki bildirimi üzerine yürütülen soruşturma sonrası, şoförler İ. D., A. A. ve R. S.'yi tazminatsız olarak işten çıkardı. Fesih bildiriminde işten çıkarmaya gerekçe olarak "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller" maddesi gösterildi. İşten çıkarıldığı ifade edilen M. Ş.'nin ise işine devam ettiği öğrenildi. Habertürk'ün haberine göre belediyeden bir kaynak "M. Ş. bu olayın mağduru. Bu nedenle işten çıkarılmadı" dedi.
 
Geçen Nisan ayı ortasında alınan karar sonrası işçilerden R. S.ve A. A., avukatları Mine Begüm Işık aracılığı ile iş mahkemesinde dava açtı.
 
İstanbul 34. İş Mahkemesinde davası görülen R. S.'nin işe iade talepli davasında dün görülen duruşmaya taraf avukatları katıldı. R. S.'nin avukatı Mehmet Benan Ülgen, "Müvekkilim R. S.'nin meydana gelen olayda etkisi yoktur. Tanık beyanları ile de durum bellidir. Davanın kabul edilmesini talep ederiz" dedi.
 
Davalı belediye şirketi avukatı Nebi Karaca ise savunmasında "Süresinde açılmayan davanın reddini talep ederiz. Hem haklı fesih hem de geçerli fasih koşulları oluştuğundan davanın reddini talep ederiz" dedi. 
 
Mahkeme, tarafların savunmalarını aldıktan sonra kararını verdi. Davanın kabulüne karar veren mahkeme, iş sözleşmesinin feshini geçersiz kaldı. Mahkeme, R. S.'nin işe iade edilmesine karar verdi.
 
Bir diğer çöp kamyonu şoförü A. A.'nın davası ise şubat ayında görülecek.