30 Eylül 2024 Pazartesi

Belçika’da sömürgeci semboller eylemcilerin hedefinde

Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün akşam da sömürgeci kralların heykelleri ile isimlerinin yazılı olduğu tabelalar kırmızı boya ile boyandı.

ABD'nde siyah George Floyd'un beyaz bir polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan Siyah İsyan, Avrupa'nın da Afrika kıtasındaki sömürgeci saldırganlığını yeniden hatırlattı.

Avrupa kentlerinde de ırkçılık karşıtı eylemler yayılırken, sömürgeciliğin sembolleri de eylemcilerin hedefi oluyor. 

Belçika'da Kral 2. Leopold ile Kral Boudouin’in heykel ve büstlerine her gece eylemler düzenleniyor. Dün akşam da maskeli bir grup genç, kralların heykelleri ile isimlerinin yazılı olduğu tabelaları kırmızı boya ile boyadı.  Auderghem'deki Vorsts Meydanı'nda bulunan Kral 2. Leopold'un heykeli yerinden söküldü. Brüksel merkezindeki Saint-Michel ve Saint-Gudule katedrallerinin parklarında bulunan Kral Baudouin'in heykelleri de kırmızı boya ile boyandı.

10 MİLYONDAN FAZLA KONGOLU KATLEDİLDİ

Belçikalıların konuşmaktan kaçındığı utanç verici bir sömürgecilik tarihi bulunuyor. Kral 2. Leopold insanlık tarihinin en büyük soykırımcılarından biri.  
Kongo'ya "medeniyet götürme" adı altında yaptığı sömürgecilik, 10-15 milyon insanın ölümüne ve sakat kalmasına neden oldu.

Kurduğu kauçuk ve fildişi şirketlerinde, köylüler acımasızca çalıştırıldı. İstenilen verimlilikte çalışamayanların, itiraz edenlerin el ve ayakları kesildi. Kesilen el ve ayakların çoğunluğunun da küçük çocuklara ait olduğu daha sonra yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. 

Kral Leopold, protestolar üzerine 1908′de kanlı ellerini Kongo’dan çekmek zorunda kaldı, ertesi yıl da öldü.