24 Eylül 2024 Salı

BEKSAV Sinema Kolektifine 'Pride filmi' davası

LGBTİ+ Onur Ayı dolayısıyla Pride filmi gösterimi yapmak isteyen ancak darp edilerek gözaltına alınan BEKSAV Sinema Kolektifi üyeleri hakkında dava açıldı.

7 Haziran akşamı Bilim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı'nda (BEKSAV), Pride filmi gösterimi öncesi kurum ablukaya alınmış, görüşmek isteyen sanatçılar uzun süre ablukada tutulmuş daha sonra da işkenceyle gözaltına alınmıştı. Yine BEKSAV'a geliş yolları polis barikatlarıyla kapatılmış, dayanışmak isteyenler de darp edilmişti. Gözaltına alınan BEKSAV Sinema Kolektifi üyeleri, sabaha karşı vakfa onlarca kilometre uzakta bir hastanenin önünde serbest bırakılmıştı.

'ZORLUKLARI YENEBİLECEĞİMİZE İNANCIMIZ DAİMA TAZE'
BEKSAV Sinema Kolektifi, yaz boyu sinema gösterimlerine ve üretimlerine devam etti. "Çünkü, demokratik olmayan bir işleyişin çarkları arasında mucizeler bulacağını sanan insanlar değiliz ancak bize dayatılan zorlukları yenebileceğimiz inancımız daima taze" diyen BEKSAV Sinema Kolektifi, yalnızca Onur Ayı ve sonrasında lubunyalarla dayanışmadıklarını, 15-16 Haziran direnişinin yıldönümünde işçileri davet edip birlikte izledikleri filmleri de tartıştıklarını ekledi.

'DAYANIŞMAYA DAVET EDİYORUZ'
BEKSAV Sinema Kolektifi'nin açıklaması şöyle devam etti: "Yeryüzünün çeşitli bölgelerinde ezilenlerin tecrübelerine dair izler taşıyan filmler izledik. Sosyal medya mecralarımızda her hafta içerikler hazırlıyor, kendi damarımıza yol açıyoruz elimizden geldiğince. Gün gelecek, ezilenlerin sineması adına daha yüksek sesle, daha büyük harflerle konuşacağız. Birlikte bir film izlemek istediğimiz için yargılanmak istemiyoruz ve bu ülkede, 'akılla izah edilemeyecek' ceza davalarıyla yargılananlar sadece bizler değiliz. Ancak bütün bu karanlığın üstünde tepinmenin tek yolu, birlikte mücadele. Demokratik kamuoyunu, dostlarımızı, lubunları dayanışmaya, gökkuşağı bayraklarını as as as'maya davet ediyoruz."