6 Ekim 2024 Pazar

Bekçilerin işkencesine maruz kalan ESP üyelerine ceza 

Pandemi bahanesiyle ilan edilen sokağa çıkma yasağında evinin önünde kimlik soran bekçilere itiraz ettiği için işkenceyle gözaltına alınan Mehmet Çelik ve ağabeyi Murat Çelik hakkında dava açıldı. Çelik kardeşlerin maruz kaldığı bekçi işkencesini yok sayan mahkeme, Çelik kardeşlere ceza verdi.

Adana'da pandemi bahanesiyle sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Ağustos 2020'de evinin önünde, kimlik göstermediği bahanesiyle darp edilen ve işkenceyle gözaltına alınan Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi Mehmet Çelik ve Murat Çelik bekçilerden şikayetçi olmalarına rağmen, haklarında ceza verildi. 

20 Ağustos 2020 Cuma akşamı evinin önünde otururken bekçiler tarafından kimlik sorulan Mehmet Çelik, kapısının önünde bulunduğu için kimlik göstermek zorunda olmadığını söyledi.

İŞKENCEYLE GÖZALTINA ALINDI
Bekçiler bunun üzerine Çelik'e saldırdı, yere yatırıp cop ve kalaslarla darp etti. Çelik'in annesi işkenceyi oğluna siper olarak engellemeye çalıştı. Çelik, işkenceyle gözaltına alınarak karakola götürüldü. 

Öte yandan karakolun önüne gelen ağabey Murat Çelik de bu hukuksuzluğa tepki gösterdi ve kardeşinin bırakılmasını istedi. Murat Çelik de yaka paça darp edilerek gözaltına alındı. 

Çelik kardeşlere para cezası kesildi. İşkenceye uğradıkların ve gözaltının hukuksuz olduğunun altını çizen Çelik kardeşler, tutanak imzalamaktan da imtina etti. Bunun üzerine saatlerce keyfi olarak gözaltında tutuldu. 

İşkenceye uğrayan Mehmet Çelik, kol ve ayaklarında ezilme, morluk ve kızarıklıklar; kaburgalarının ve sıktıkları için boğazında oluşan ağrılardan dolayı doktora gitti ve darp raporu aldı. 

İHD Adana Şubesi'ne başvuru yapan Çelik kardeşler aynı zamanda işkence uygulayan bekçiler hakkında da suç duyurusunda bulundu. 

HAKLARINDA DAVA AÇILDI
Buna rağmen Mehmet ve Murat Çelik hakkında dava açıldı. 1 Haziran günü Adana 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada maruz kaldıkları işkenceyi aktarmalarına rağmen Çelik kardeşlere ceza verildi.

ÇELİK KARDEŞLERE CEZA VERİLDİ
Murat Çelik'e 8 bin 840 TL para cezası ve beş yıl denetim süresi verilirken, maruz kaldığı işkenceyi belgeleyen Mehmet Çelik'e 1 yıl 5 ay 13 gün hapis cezası verildi.