23 Eylül 2024 Pazartesi

Batman'da Mehmet Şirin Maltu'nun akıbeti soruldu

Batman'da 20 haftadır yasaklı olan Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde eylem yapan kayıp yakınları 1995 Ocak'tan beri kayıp olan Mehmet Şirin Maltu'nun akıbetini sordu.
Batman'da kayıp yakınları, 426. haftasına ulaşan eylemlerini bu kez yasaklı olan Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde gerçekleştirdi. Kayıp yakınlarının 405. haftadan bu yana bu alanda bir araya gelmelerine izin verilmiyordu.
 
Anıt önünde gerçekleştirilen eyleme, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar ve insan hakkı savunucuları katıldı. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartının açıldığı eylemde, yine farklı tarihlerde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı.
 
Bu haftaki açıklamayı okuyan İHD Şube yöneticilerinden Abdurrezak Kapmaz, öncesinde tecride karşı açlık grevinin 80. gününde olan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in tahliye edilmesine sevindiklerini ifade etti.
 
Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan çok sayıda siyasi tutuklu ve hükümlünün 27 Kasım'dan bu yana süresiz-dönüşümlü açlık grevinde olduğunu belirten Kapmaz, "Derneğimize mektupla başvuran mahpusların talepleri de Leyla Güven'in talepleriyle birebir örtüşmektedir. Biz hak savunucuları açlık grevini yürüten mahpusların bu insani taleplerini sahipleniyoruz ve biz, insan hakları savunucuları olarak cezaevlerindeki insanları açlık grevinden başka çarenin olmadığı duygusuyla baş başa bırakmamak için bir görev olarak söz konusu hak taleplerini kamuoyuna duyuruyoruz" dedi.
Ardından 1995 Ocak'tan beri kayıp olan Mehmet Şirin Maltu'nun akıbetini soran Kapmaz, şunları söyledi:
 
"Askerler, korucular ve özel timler tarafından iki askeri panzer eşliğinde Kozluk ilçesine bağlı Zediya mezrasına gece saatlerinde baskın düzenlenir. Bu baskında Mehmet Şirin Maltu gözaltına alınır. Ailesine, ertesi gün PKK sığınaklarını ve silahlarını göstermesi gerekçesi ile köye getirdiklerinde kendisine işkence yapıldığını bundan dolayı ayakta duramayacak durumda olduğunu, hiçbir sığınak gösteremediğini ve PKK ile ilgisinin olmadığını söyler. Aynı gün tekrar karakola götürülür. Ailesi götürülürken (Cengiz adlı) Bekirhan Jandarma Karakol Komutanı ve Kozluk Jandarma Bölük Komutanı olay yerinde olduğunu belirtir. Daha sonra M. Şirin Maltu'dan bir daha haber alınamaz. Ailesinin yetkili makamlara yaptığı başvurulardan bir sonuç alınamaz."
 
Kapmaz, Maltu'nun bir an önce akıbetinin açıklanmasını ve sorumluların yargılanmasını istedilerini dile getirdi. Yapılan açıklama sonrası eylem, kısa süreli oturma eylemi ile sona erdi.