4 Ekim 2024 Cuma

Batman'da kayıp yakınlarının talepleri yinelendi

İHD Batman Şubesi, kayıp eyleminin 507.'sinde Cumartesi Anneleri'nin mücadele tarihini hatırlattı. Kayıplara ilişkin taleplerin yinelendiği eylemde, mücadelenin süreceği belirtildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, gözaltında kaybedilenlerin akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için 507. kez bir araya geldi. İnsan hakları savunucuları bu haftaki eylemlerinde Cumartesi Anneleri'nin mücadele tarihini hatırlattı ve kayıplara ilişkin talepleri yineledi. 

Gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankart açıldı. İHD Batman Şube üyesi Hüseyin Elçi basın metnini okudu. Cumartesi Anneleri'nin 27 Mayıs 1995'ten bu yana her Cumartesi bıkmadan kayıplarını aradığını hatırlatan Elçi, "Onlar resmi kayıtlarda çoğu hala yaşıyor görünen çocuklarının, eşlerinin, kardeşlerinin akıbetini öğrenmek için adalet istiyorlardı; ölülerinin yasını tutabilmek için, onları insan onuruna yakışır bir şekilde ve usulünce defnedebilmek için adalet istiyorlardı" dedi. 

Birleşmiş Milletler'in kısaca "Kayıplar Sözleşmesi" olarak bilinen sözleşmesine işaret eden  Elçi, Türkiye'nin sözleşmeyi ne imzaladığını ne de AHİM kararlarını uyguladığını söyledi. Bir kez daha Cumartesi Anneleri'nin haykırışının kulakları sağır ettiği noktada olduklarını dile getiren Elçi, kayıplara ilişkin talepleri şu maddelerle yineledi :
"Zorla kaybedilenlerin akıbeti ortaya çıkarılmalı,
Kayıpların akıbetlerinin açıklanması ve faillerinin bulunup yargılanması,
Gözaltında kaybetme fiilinin fail ve sorumlularını koruyan cezasızlığa son verilmesi,
Birleşmiş Milletler Kayıplar Sözleşmesi'nin imzalanması ve iç hukuka aktarılması,
 İnsanlığa karşı suçları düzenleyen TCK 77.maddesine zorla kaybetmenin de eklenmesi."

Elçi, bu talepler karşılanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini de ekledi.