23 Eylül 2024 Pazartesi

Batman'da kayıp yakınları Mehmet Yaşar'ın akıbetini sordu

Batman'da kayıp yakınları 31 Temmuz 1993 tarihinde Batman-Midyat garajında minibüsten indiği sırada katledilen Mehmet Yaşar'ın akıbetini sordu.
Batman'da kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, 427. hafta eylemini İHD Şube binasında düzenledi. Kayıp yakınları, İHD yöneticileri ve avukatların katıldığı eylemde, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı açıldı.
 
Kayıpların bulunması ve faillerin yargılanması için mücadelenin devam edeceği vurgulanan eylemde, 31 Temmuz 1993 tarihinde Batman-Midyat garajında minibüsten indiği sırada katledilen Mehmet Yaşar'ın hikâyesi, oğlu Sabahattin Yaşar'ın anlatımıyla dile getirildi.
 
Şair Cemal Süreya'nın "Sizin hiç babanız öldü mü? Benim bir kere öldü kör oldum" dizeleriyle babasının hikayesini aktaran Sabahattin Yaşar şöyle konuştu:
"Herkesin bir öyküsü olduğu gibi benim babamın da bir hikâyesi vardı. Eşi, 8 çocuğu ve annesi ile İkiztepe (Gırbereşık) köyünde yaşardı. Bütün babalar gibi benim de babam çocuklarına özgür yarınlar bırakmak için öldü. Politik duruşunu sevmeyenlerin bile saygı duyduğu, dostlarının ve sevenlerinin çok olduğu bir kişiydi. Yarına dair hayalleri olan, insanların barış, eşit ve adil bir şekilde yaşamasını savunan eşsiz bir insan hakları savunucuydu. Maalesef OHAL'in getirdiği uygulamalarla kimsenin hesap soramadığı, insanların sus pus olduğu, sindirildiği, adaletin hakkıyla yerine getirilmediği bir öğlen vakti 31 Temmuz 1993 tarihinde gün ortasında insanlardan yürünemeyecek bir ortamda faili meçhul cinayete kurban gitti. Babam öldürüldüğünde ben 14 yaşında idim. Olaydan sonra açılan soruşturma dosyası nerdeyse daha cinayetin kırkı bile çıkmadan 4 ay sonra kapatıldı. Verilen dilekçelerde cinayetin politik nedenlerle işlendiğine ilişkin itirazlarımıza rağmen söz konusu cinayet aydınlatıl(a)madı. Herkese bir gün lazım olacağı gibi biz de adalet, adalet, adalet diyoruz."