21 Eylül 2024 Cumartesi

Batman'da kayıp yakınları: Eylem yasağı son bulsun

Batman'da açık alanda eylemleri yasaklanan kayıp yakınları, 407. hafta için İHD binasında bir araya gelerek kayıpların akıbetini sordu.
Her hafta cumartesi günü Gülistan Caddesi üzerinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yaptıkları eylemleri yasaklanan kayıp yakınları, İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şube binasında 407. kez bir araya geldi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" yazılı pankartın açıldığı, kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, kayıp yakınları ve insan hakkı savunucuları katıldı.
 
Eylemde konuşan İHD Batman Şubesi yöneticilerinden Zeki Tangüner, 407. kez bir araya geldiklerini ve ilk gün gibi yetkililere seslenmeye devam ettiklerini dile getirdi. Son üç haftadır Cumartesi Anneleri'ne yönelik şiddet ve gözaltı ile eylemlerin hukuksuzca yasaklanmasının gündemlerinde olduğunu hatırlatan Tangüner, eylem yasaklarının son bulmasını talep etti.
 
Kayıp yakınlarının mücadelelerinden vazgeçmediğini dile getiren Tangüner, "Analık hakkıyla, ana yüreğinden gelenle konuşan, davranan Cumartesi Anneleri'ne yönelik her saldırı, toplum vicdanında ve aklında anında mahkum edilecek. Karar, Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına aykırıdır. Bu yasak kararları ulusal mahkemelerde olmazsa uluslararası mahkemelerde mutlaka cezalandırılacaktır" dedi.
 
Tangüner, insan hakkı savunucuları olarak kayıp yakınlarının sesi ve soluğu olmaya devam edeceklerini söyledi. 
 
Açıklamanın ardından kayıp yakınları oturma eylemi gerçekleştirdi.