21 Eylül 2024 Cumartesi

Batman'da kayıp yakınlara Kulp Davası kararına tepki gösterdi

Batman'da 404'üncüsü gerçekleştirilen kayıp yakınları eyleminde Kulp Davası'nın düşürülmesine tepki gösterildi. Yapılan konuşmada, alınan kararla cezasızlık politikasının sürdürülmek istendiği belirtildi.
Batman'da kayıp yakınları ile birlikte İHD yöneticileri ve üyeleri, Gülistan Caddesi üzerinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yaptıkları eylemlerinin 404. haftasında iken yasaklanması üzerine açıklamalarını İHD binasında yapmak zorunda kaldı. 408. haftasına ulaşan eylemlerinde "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" yazılı pankartı açan kayıp yakınları, yine yakınlarının ve öldürülen Tahir Elçi'nin fotoğraflarını taşıdı.
 
HDP Batman İl Örgütü'nün destek verdiği eylemde ilk olarak İHD Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız konuştu. Eylemlerinin yasaklanması nedeniyle şube binalarında açıklama yapmak zorunda kaldıklarını dile getiren Yıldız, Anayasal bir hak olan hak arama mücadelelerini Gülistan Caddesi'nde sürdürmek istediklerini söyledi. İstanbul'da, Cumartesi Anneleri'ne dönük yapılan saldırıyı kınayan Yıldız, kayıpların akıbetlerini sormaktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
 
Yıldız'ın ardından konuşan dernek yöneticilerinden Zeki Tangüner ise, 11 kişinin katledildiği Kulp Davası'nın "zaman aşımı" gerekçesiyle düşürülmesine tepki gösterdi. Alınan kararla cezasızlık politikasının sürdürülmek istendiğini söyleyen Tangüler, "Herhangi bir tweet attığı, bir basın açıklamasına katıldığı, siyaset yaptığı, demokratik hakkını kullandığı ve çalışma koşullarını protesto ettiği için binlerce insanın cezaevlerine doldurulduğu, ağır cezalar verildiği bir dönemde, suçu devlet arşivlerinde bile sabitlenmiş faillerin yargı eliyle aklanması yeni rejimin üzerinde yükseldiği hukuksuzluğun ilanıdır" dedi.
 
Binlerce kayıp ile binlerce faili meçhul cinayetleri işleyen failler yargılanmadıkça, bu ülkede toplumsal barışa ulaşmak mümkün olmayacağını vurgulayan Tangüler, şunları söyledi: "Adil bir toplumda huzur ve barış içinde bir arada yaşamanın yolu, geçmişle yüzleşmek ve hesaplaşmaktan geçiyor. Bunun için de zorla kaybedilen canlarımızın akıbetinin ve faillerinin ortaya çıkarılması gerekiyor."
 
Yapılan konuşmalar sonrası kısa süreli oturma eylemi yapan kayıp yakınları ve insan hakkı savunucuları, bir sonraki eylemlerine katılım çağrısında bulundu.