22 Eylül 2024 Pazar

Batman'da kadınlar: İstanbul Sözleşmesi'nin feshiyle şiddetin önü açıldı

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini Batman'da protesto eden TJA ve HDP Kadın Meclisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu kararla kadınlara dönük şiddet ve katliamın önünün açıldığını belirtti.

Batman'da Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyeleri, İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile feshedilmesini protesto etti. 

HDP Batman il binası önünde yapılan eylemde "İstanbul Sözleşmesi bizim" yazılı pankart açılırken, "Tekoşîna jinê li her derî ye", "Peymana Stenbolê bidin jiyandin" ve "Kadın mücadelemizden vazgeçmiyoruz" yazılı dövizler taşındı. Burada konuşan TJA Batman Sözcüsü Gülistan Sönük, sözleşmenin ağır bedeller sonucu elde edilen bir kadın kazanımı olduğunu belirterek, bu kazanımın gece yarısı tekçi erkek zihniyeti tarafından alınan bir kararla feshedildiğini söyledi.

Bir günde 6 kadının katledildiği bir dönemden geçtiklerini vurgulayan Sönük, kadınlara dönük şiddet ve katliama son vermesi gereken Cumhurbaşkanın aldığı kararlarla kadınlara dönük şiddet ve katliamın önünü açtığını belirti.

Kadın kazanımlarına dönük yoğun bir saldırının olduğunu, bunun iktidar eliyle yapıldığını söyleyen Sönük, "Kadın kazanımlarına dönük saldırılara cevap vereceğiz. İrademizin yok sayılmasına izin vermeyeceğiz. Nasıl ki kazanmak için bedel vermişsek, savunmak için de bedel vereceğiz" dedi.

Eylem, zılgıt ve alkışlar eşliğinde atılan "Jin Jiyan Azadî" sloganıyla sona erdi.