20 Eylül 2024 Cuma

Batman'da İsa Efe'nin akıbeti soruldu

İHD Batman Şubesi, 641. hafta eyleminde 7 Temmuz 1996'da Mardin'in Derik ilçesine bağlı Kocatepe köyünde gözaltına alınıp bir daha kendisinden haber alınamayan İsa Efe'nin akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, 641. hafta eylemi için Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yan yana geldi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" pankartı açılan eylemde gözaltında kaybedilenlerin ve faili meçhul cinayetlerde katledilenlerin fotoğrafları taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Melek Atalay, Mardin'in Derik ilçesine bağlı Kocatepe köyünde 7 Temmuz 1996 tarihinde gözaltına alınan İsa Efe'nin hikayesini kamuoyuyla paylaştı.

7 Temmuz 1996 sabahı Derik Üçyol karakoluna bağlı askerler tarafından gözaltına alınıp serbest bırakılan İsa Efe'nin, aynı gün öğleden sonra Derik İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı bir grup asker tarafından tekrar gözaltına alındığını belirten Atalay, "Ailesi serbest bırakılır düşüncesiyle hiç itiraz etmez. Ancak serbest bırakılmaz ve bir daha kendisinden haber alınmaz" dedi.

Yıllar sonra Derik Cumhuriyet Savcılığına ihbarda bulunularak 1993 yılında zorla boşaltılan Derik ilçe merkezine 5 km mesafede bir noktanın mezar görünümünde olduğunun belirtildiğini hatırlatan Atalay, o noktada yapılan kazılarda insan kemikleri bulunduğunu söyledi.

'BİR DAHA HABER ALINAMADI'
Atalay, şöyle devam etti: "Savcılığın kazı çalışması yapıp ceset bulduğu yer ile İsa Efe'nin kayboluşundan sonra ailenin duyumu üzerine şüphelendiği noktanın aynı olması nedeni ile çocukları DNA eşleşmesi ve faillerin bulunması için İHD Mardin Şubesi vasıtasıyla 14 Ağustos 2013 tarihinde Derik Savcılığına başvuruda bulunur. Alınan kan örnekleri ile kazıda çıkarılan kemikler Adli Tıp Kurumu'na gönderilir. Ailenin tüm çabaları sonuçsuz kalır ve 28 yıl önce gözaltına alınarak kaybedilen İsa Efe'den hiçbir haber alınamaz."

'UNUTULMALARINA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Atalay, "Bizler 'insanlık suçu işleyen' tüm görevlilerin, suçlarından muaf tutulmasını teşhir etmeye devam edeceğiz. Kaybedilen insanlarımızın unutulmasına asla izin vermeyeceğiz. İnsanlarımız bir daha zulme uğramayana dek, barış, özgürlük, adalet taleplerimizi sessiz çığlıklarımızla yükselteceğiz" ifadelerini kullandı.