23 Eylül 2024 Pazartesi

Batman'da 611. eylem İsmail Bahçeci için

Batman'da İsmail Bahçeci için gerçekleştirilen, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminin 611.'sinde, mücadeleden vazgeçilmeyeceği kaydedildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, 10-17 Aralık İnsan Hakları haftası etkinlikleri kapsamında "Kayıplar bulunsun-failler yargılansın" eyleminin 611.'sini gerçekleştirdi. Kayıpların fotoğraflarının yer aldığı pankart ile "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı ve kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemin metnini Rezan Baytar okudu.

611. hafta eylemini 24 Aralık 1994 tarihinde İstanbul Aksaray'da gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan İsmail Bahçeci için düzenlediklerini söyleyen Baytar, şöyle devam etti:

'AİLEYE HİÇBİR YANIT VERİLMEDİ'
"1968 yılında Siverek'te dünyaya gelen İsmail Bahçeci'nin ailesi 1979 yılında İstanbul'a göç etti. Bahçeci, Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda öğrenci olup aynı zamanda Türkiye Öğrenci Dernekleri Federasyonu Başkanıydı. Bu nedenle polisin hedefindeydi, İki defa eve gelen polisler İsmail'in nerede olduğunu sormuşlar. 24 Aralık 1994 yılında İsmail'in Aksaray'da gözaltına alındığını arkadaşları aileyi arayarak bilgilendirir. İsmail, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürülmüş. Kardeşleri Şehmus ile Uğur birkaç parça eşya ile biraz para alıp Emniyet Müdürlüğüne gider. Görevliler; 'böyle birisi bizde yok, biz bu isimde birini gözaltına almadık' derler. Fatma ve Şehmus Bahçeci, oğullarını her yerde aradı, devletin her kademesine başvurdu. Başbakan Çiller ve Cumhurbaşkanı Demirel randevu taleplerini kabul etmedi. Görüştükleri İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Azimet Köylüoğlu, onlara İsmail'in işkence ile öldürülüp bir çukura atılmış olabileceğini söyledi. Aile daha sonra Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığına gitti. Dönemin İçişleri Bakanı, Fatma Anneye 'sen dua et, oğlun polislerin elinde olsun. Ben araştırma yapar sana haber veririm' der. Fatma Anne, telefonunu ve adresini bıraktı. Ama onlardan da hiçbir yanıt gelmedi.

'DOSYASI ADLİYENİN TOZLU RAFLARINA TERK EDİLDİ'
"İsmail'in gözaltına alındığı inkar edilince arkadaşları, İnsan Hakları Derneği ve Af Örgütünün, düzenlediği kampanyalarla konuyu ülke ve dünya kamuoyuna taşısa da 29 yıldır etkin soruşturma yapılmadı. İsmail Bahçeci dosyası adliyenin tozlu raflarına terk edildi. Gözaltında kaybedilen insanlarımızın akıbetini açığa çıkartacak etkin bir soruşturma başlatılması için yıllardır yaptığımız çağrılar bugüne kadar karşılık bulmadı. Bugün burada kaybediliş öyküsünü sizlerle paylaştığımız İsmail Bahçeci başta olmak üzere tüm kayıplarımızın faillerinin açığa çıkarılması ve yargılanmaları için siyasal iktidarı, adli ve idari makamları göreve çağırıyoruz."

Açıklama, bir süre gerçekleştirilen sessiz oturma eylemiyle son buldu.