21 Eylül 2024 Cumartesi

Basın davalarında bugün: İki para cezası, bir müebbet istemi

Gazeteci Hamide Yiğit 3 bin, Fatih Polat 10 bin lira para cezasına çarptırıldı. Nazlı Ilıcak hakkında "müebbet hapis" istendi. Gazeteciler Sibel Hürtaş ve Hayri Demir'in tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşması Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Hapisteki gazeteci Yılmaz'ı taslak halindeki kitabı nedeniyle disiplin soruşturması açıldı.
AKP/Saray iktidarının hedefindeki gazeteciler bugün de adliye koridorlarındaydı.
 
GAZETECİ YİĞİT'E 3 BİN TL PARA CEZASI
 
Sendika.org yazarı Hamide Yiğit’in “Tekmili Birden IŞİD- El Kaide’den IŞİD’e; Amerika için Cihat”  adlı kitabı nedeniyle yargılandığı iki dava bugün İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 
 
Yiğit, TCK 301’inci madde gereğince “hükümeti, yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama” iddiasıyla yargılandığı dosyadan 5 ay hapis cezası aldı. Ceza, 3 bin TL para cezasına çevrildi.
 
 Yine aynı kitabı nedeniyle hakkında İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) suç duyurusu üzerine başlayan ve dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın şikayetçi olması üzerine “hakaret” iddiasıyla açılan dava da aynı mahkemede görüldü. Duruşma 15 Kasım’a ertelendi. 
 
GAZETECİ POLAT'A 10 BİN LİRA PARA CEZASI
 
Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat’ın, “süreli yayınlarda kimliğin açıklanması” suçlamasından yeniden yargılandığı davanın karar duruşmasında 10 bin lira para cezası verildi.
 
“Lise öğrencisine ders ortasında gözaltı” başlıklı haberin yayınlandığı 23 Mayıs 2012 tarihinde Polat, “18 yaşından küçük suç failinin kimliğini açıklayacak ve tanınmasına yol açacak şekilde yayın yapması” gerekçe gösterilerek yargılanmıştı. Polat, İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında 10 bin lira para cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, 24 Mayıs 2013’te kesinleşen kararında Polat hakkında verilen cezada hükmün açıklanmasını geri bırakmıştı.
 
 
NAZLI ILICAK'IN MÜEBBET HAPSİ İSTENDİ
 
Gazeteci Nazlı Ilıcak’ın “casusluk” suçlamasıyla yargılandığı davada savcı müebbet hapis cezası istedi.
 
“Darbe girişimi” sonrası tutuklanan gazeteci Nazlı Ilıcak’ın 2015'te yayınlanan bir yazısı nedeniyle "casusluk" suçlamasıyla yargılandığı davanın 3’üncü duruşması İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 
 
Ilıcak, duruşmaya Bakırköy Cezaevi'nden SEGBİS'le bağlandı.   Esas hakkında mütalaasını sunan savcı, Nazlı Ilıcak'ın "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken belgeleri açıklamak" suçunu düzenleyen TCK 330. madde uyarınca cezalandırılmasını istedi. Mahkeme duruşmayı 9 Ekim'e erteledi. 
 
GAZETECİLERİN DURUŞMASINA GAZETECİLER ALINMADI
 
Yaptıkları haberler ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek haklarında dava açılan gazeteciler Sibel Hürtaş ve Hayri Demir'in tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşması Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Duruşmada savunma yapan Hayri Demir, attığı tweetler nedeniyle yargılandığını ve 10 yıl hapsi istendiğini belirterek, "Gazetecilik bu kadar ağır bir suç mu" diye sordu. Gazeteci Sibel Hürtaş ise 20 yıllık adliye muhabiri olduğunu ancak hakkında hazırlanan iddianameyi anlayamadığını belirterek, neyle suçlandığını bilmediğini söyledi. Duruşma başlarken mahkeme başkanı salonda ayakta kalan gazetecileri dışarı çıkardı.
 
Mahkeme heyeti iki gazeteci ile birlikte yargılanan tutuklu sanıklar Saim Serin ve Lezgin Tekay’ın yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmesine karar verdi. Tutuksuz yargılanan Sibel Hürtaş ve Hayri Demir’in ise yurt dışına çıkış yasaklarının devamına karar veren mahkeme, imza verme zorunluluğunun ise kaldırılmasına hükmetti.
 
Duruşma 22 Kasım'a ertelendi.
 
TUTSAK GAZETECİ'YE 'KİTAP TASLAĞI' SORUŞTURMASI
 
Elazığ Cezaevi’nde tutuklu olan gazeteci Uğur Yılmaz'ın henüz taslak aşamasında olan şiir ve öykü kitabına el konuldu. Ardından da  hakkında “Örgüt propagandası” iddiasıyla disiplin soruşturması başlatıldı.