25 Eylül 2024 Çarşamba

Başaran: Kayyumlar kadınların demokratik siyasetteki yerinin gaspıdır

HDP'ye ve belediyelerine yönelik tutuklama ve kayyum saldırısına ilişkin açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Başaran, "Bu operasyon hem halk iradesinin hem de kadınların demokratik siyasetteki yerinin gaspıdır" dedi

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, partilerinin üye ve yöneticilerinin yanı sına HDP'li belediyelerin eşbaşkanlarının gözaltına alınıp tutuklanmasına ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Antep'te 57 HDP'linin gözaltına alınması ve ardından ÖHD üyesi avukatların müdafilik görevlerini üslenmelerinin 1 yıl süre ile yasaklanması kararı verilmesine tepki gösteren Başaran, "İktidara bağımlı yargı sadece HDP üye ve yöneticilerine karşı değil, onların müdafiliğini üstlenen ve yargının asli unsuru olan avukatlarına karşı da araç olarak kullanılmaktadır. Avukatların, kendi müvekkillerinin müdafilik görevini üstlenmelerinin yasaklanması, evrensel hukuka ve savunmanın doğasına aykırıdır. Bu kararları veren iktidarın direktifleri ile davranan hakim ve savcılara hatırlatırız ki, yarattıkları ve adına hukuk dedikleri bu bataklık, gün gelecek kendilerini de boğacaktır" diye kaydetti.

Savur, Mazıdağı, Derik ve Suruç belediyeleri kadın eşbaşkanlarının dün gözaltına alındığını, 9 Kasım'da gözaltına alınan ve Emniyette ağır işkenceye maruz kalan 36 HDP Gençlik Meclisi üyesin0den 10'unun tutuklandığını hatırlatan Başaran, "19 Ağustos 2019'dan bu yana HDP'li belediyelere kayyım atama bahanesi üretebilmek adına iftiracı tanık beyanları ya da katıldıkları demokratik etkinlikler gerekçe gösterilerek belediye eş başkanlarımız gözaltına alınmış ve tutuklanmıştır" diye belirtti.

HDP'li 4 belediyeye bu sabah kayyum atandığını kaydeden Başaran, "Bu operasyon hem halk iradesinin hem de kadınların demokratik siyasetteki yerinin gaspıdır" diye vurguladı.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Demokratik yollarla partimizle mücadele ederek başarı sağlayamayan AKP iktidarı, yargı-kolluk ve medya gücüyle partimize sürekli bir biçimde saldırarak başarı elde etmeye çalışmaktadır. Son 4 yıldır sistematikleştirdiği bu saldırılarla sonuç alamayacak ve demokratik mücadelemizi geriye çekemeyecektir.

"Tüm Türkiye ve uluslararası demokratik kamuoyunu, demokratik siyasete destek vermeye, intikam siyaseti yürüten iktidara karşı dayanışmaya çağırıyoruz. Yetkililere bir kez daha sesleniyoruz: AKP-MHP ittifakını sandıkta mağlup ettikleri ve gerilettikleri; Türkiye halklarına bir başka Türkiye'nin mümkün olduğunu gösterdikleri için hedef haline getirilen, gözaltına alınan, tutuklanan belediye eşbaşkanlarımızı, parti yöneticilerimizi ve partimizle birlikte faaliyet yürüten üyelerimizi derhal serbest bırakın."