20 Eylül 2024 Cuma

Başaran: Hasta tutsakların sağlık haklarına erişimlerini engellemeyin

Hasta tutsak Koçer Özdal'ın kelepçeli halde hastanede yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, "İktidarı bir kez daha uyarıyoruz; adalet, vicdan, hukuk yoksunu tavrınızı bir an önce terk edin, hasta tutsakların sağlık haklarına erişimlerini, ailelerine veda etme haklarını engellemeyi bırakın" dedi.
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, 65 yaşındaki ağır hasta tutsak Koçer Özdal, ellerinde ve ayaklarında kelepçeler ile yoğun bakımda insanlık onuruna ve haklarına aykırı koşullar altında, ailesine veda etme şansı dahi olmaksızın yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yaptı.
 
Hapishane koşullarında sağlık durumu kötüleşen Özdal'ın, okuma yazma bilmediği halde revire çıkma talebini yazılı yapması istendiğini, hayati tehlikesi artarken tek kişilik hücreye konulduğunu belirten Başaran, "İnsan hakları örgütlerinin, ailesinin ve partimizin ısrarla serbest bırakılmasını talep ettiği 65 yaşındaki Koçer Özdal, sağlıklı bir şekilde 2014 yılında girdiği cezaevinden, 2018 yılında ailesine bir tabut içinde teslim edilmiştir" dedi.
 
Adalet, insan hakları, evrensel hukuk ilkeleri bir kenara, vicdanı olan hiçbir insan, kurum veya devletin göz göre göre gelen ve önlenebilir olan bu ölüme göz yummaması gerektiğini vurgulayan Başaran, "Son 17 yılda 3 bin 503 hasta tutsak Türkiye cezaevlerinde yaşamını yitirmişken, hükümetin bu ölümleri göz ardı etmekte ısrarcı olduğu açıktır. Durumu kötüleşen tutsaklar, kelepçelenip ring araçlarında yolculuk etmeye zorlanmakta, cezaevlerindeki revirler tedavi sunmak yerine, hasta tutsakları başından savmaktadır" diye kaydetti.
 
Görevini kötüye kullananlar hakkında yapılan suç duyurularına ise soruşturma izni verilmediğine dikkat çeken Başaran, "Hükümetin takındığı bu tavır devam ettiği sürece, Türkiye cezaevlerinde Koçer Özdal ile aynı kaderi yaşayabilecek 402'si ağır olmak üzere 1154 hasta tutsak daha bulunmaktadır" diye belirtti.
 
Başaran, "İktidarı bir kez daha uyarıyoruz; adalet, vicdan, hukuk yoksunu tavrınızı bir an önce terk edin, hasta tutsakların sağlık haklarına erişimlerini, ailelerine veda etme haklarını engellemeyi bırakın. Hizmet etmekle yükümlü olduğunuz yurttaşların ölümlerine yol açmayı sonlandırın" dedi.