22 Eylül 2024 Pazar

Başaran: 8 Mart'ta yaktığımız ateşi Newroz'da büyütelim

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran HDP Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi, partilerine yönelik saldırının '17 Mart darbesi' olarak tarihe geçeceğini söyledi. Başaran, "8 Mart'ta yaktığımız ateşi Newroz'da büyütelim" çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. HDP'ye yönelik kapatma saldırısına değinen Başaran, işçilere, emekçilere, kadınlara, gençlere, Newroz alanlarında buluşma çağrısında bulundu, "8 Mart'ta yaktığımız ateşi Newroz'da büyütelim" dedi.

Bugün sabah saatlerinde yaşanan gözaltı saldırılarına değinen Başaran, "İnsan Hakları Eylem Planı"ndan bahsedilen dönemde yaşanan gözaltıların son 5 yıldır uygulanan 'Çöktürme Eylem Planı'nın parçası olduğuna dikkat çekti.

17 MART DARBESİ
Kocaeli milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesinin ardından partileri hakkında kapatma davası açıldığını hatırlatan Başaran, 17 Mart'ın tarihe darbe olarak geçeceğini söyledi. Başaran, "17 Mart darbesi, tıpkı önceki darbeler gibi ülkenin ortak yaşam iradesine, özgürlüklerine, geleceğine yapılan bir darbeydi" diye konuştu.

'KAPATMAYLA KADIN MÜCADELESİNE DARBE VURULMAK İSTENİYOR'
HDP'nin gençlerin, kadınların, işçilerin, emekçilerin, sesi duyulmayan, bu ülkede sesi kesilmek istenen bütün toplumsal kesimlerin partisi olduğuna işaret eden Başaran, "HDP, bir kadın partisidir. Bugün aslında HDP'nin kapatılmak istenmesi, kadın mücadelesine de vurulmak istenen büyük bir darbedir. HDP onlarca yıldır verilen kadın mirasının bileşkesidir. HDP, 12 Eylül darbecilerine boyun eğmeyen devrimcilerin mirasçılarıdır. Tam da bu yüzden HDP susturulamaz. Neden bunu kadın mücadelesine darbe olarak tanımlıyoruz? Çünkü, yürüttüğümüz siyasetin kendisi, bu ülkede erkek egemen siyasete karşı bir duruştur. Eşbaşkanlık sisteminden, eşit temsiliyete, belediyelerde kadın özgürlükçü yerel yönetimlere kadar aslında kadınların toplumsal ve siyasal alanın tümünde olmasını savunan, bunun öncülüğünü yapan, mücadelesini veren bir partidir" dedi.

'ORTAK MÜCADELE İLE KURDUĞUMUZ HDP FİKRİNİ KORUYALIM'
HDP'nin kapatılmasıyla kadınların siyasal alandan tasfiye edilmek istendiğini de belirten Ayşe Acar Başaran, "Mücadele edip HDP'yi bu noktaya getiren bütün kadınlara sesleniyoruz. Gelin ortak mücadele ile kurduğumuz bu fikri ortak mücadele ile koruyalım. Ortak mücadele ile erkek egemen sistemin karşısına nasıl dikildiysek bir kez daha dikilelim. Nasıl ortak mücadele ile İstanbul Sözleşmesi'ni, nafaka hakkımızı koruduysak bugün ortak mücadele ile eşbaşkanlık sistemimizi, eşit temsiliyet hakkımız sayesinde kadınları daha fazla öne çıkaran HDP'nin etrafında kenetlenelim" çağrısında bulundu.

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de değinen Başaran, "Sayın Öcalan'ın sağlık ve yaşam koşullarına dair kaygıları giderecek iletişimin kurulması sağlanmalı" dedi.

'8 MART'TA YAKTIĞIMIZ ATEŞİ NEWROZ'DA DAHA DA BÜYÜTELİM'
20-21 Mart günlerinde birçok kentte yapılacak Newroz kutlamalarına çağrıda bulunan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Başaran şunları söyledi: "Gelin Newroz'da tecride karşı özgürlüğün sesini yükseltelim. Gelin HDP'ye saldırılara karşı 'HDP irademdir, HDP benim, HDP gençliktir, işçidir, emekçidir' diyerek Newroz alanlarında hep beraber ses yükseltelim. Gelin bize reva gördükleri bu faşist rejime karşı biz 'özgür bir geleceği hep beraber kurabiliriz' diyelim. Gelin 8 Mart'ta yaktığımız ateşi Newroz'da daha da büyütüp daha fazla yaygınlaştıralım. Gelin tepkimizi Newroz alanlarında, demokratik bir biçimde yükseltelim, gelin geri adım atmadığımızı gösterelim. Gelin başarılı olmayacaklarını Newroz alanlarından ifade edelim. Gelin 'renklerimizi siyaha, gündüzümüzü geceye çeviremezsiniz' diyelim, gelin hep beraber HDP etrafında birleşelim, gelin hep beraber ortak mücadele yürütelim. Çünkü biliyoruz ki HDP'ye saldırı HDP'nin kurumsal kimliğine değil. HDP bir tabela partisi ya da bir binadan ibaret değil, bir fikriyattır. Bu fikriyatı Newroz alanında yükselteceğimize inanıyoruz."