21 Eylül 2024 Cumartesi

'Baro'nun avukatlara yönelik saldırılarda payı var'

İstanbul Barosu Genel Kurul seçimlerinde mevcut yönetim sahibi Mehmet Durakoğlu yeniden başkan seçildi. Bu durumu değerlendiren ÖDAV yönetim kurulu adayları Avukat Özlem Gümüştaş ve Hanifi Barış, "Yönetim avukatlara yönelik saldırılar da sessiz kaldı, bu durum böyle devam edecek" dedi.
Baroların birçok ilde yönetimi belirlendi. İstanbul'da da mevcut yönetime sahip Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Adayı Mehmet Durakoğlu yeniden seçildi. Baro Genel seçimlerini ve yeni yönetimi ÖDAV yönetim kurulu adayları kısa bir süre önce tahliye olan avukatlar Özlem Gümüştaş ve Hanifi Barış ETHA'ya değerlendirdi.
 
AVUKATLARA YÖNELİK SALDIRI DA BARO'NUN ROLÜ VAR
 
Avukat Özlem Gümüştaş, Baro Genel Kurulu'nda konuşan tek tutuklu avukat olduğunu belirtti. Genel olarak tüm adayların avukatlık mesleğine saldırıları ya da mesleği sınırlandırılan uygulamalara ilişkin eleştiri yaptığını söyleyen Gümüştaş, fakat bu saldırılarla nasıl mücadele edileceğine dair bir çözüm önerisi sunulmadığını vurguladı. OHAL rejimi ile yargının yeniden dizayn edildiğini ve savunmaya yer verilmediğine dikkat çeken Gümüştaş, "Baroların bu meseleye seslerinin çıkamaması, tüm bu hak gasplarında temel sorumlulukları olduğunu gösterir. İktidar 3 yıldır savunmayı sürekli sınırlandırdı, avukatları olağan şüpheliler haline getirdi. Avukatlar, şüpheli avukatlar olarak belirlendi ve avukatlar adliye girişlerinde keyfi şekilde aranmaya, salondan istendiği zaman çıkarılmaya başlandı. İstanbul Barosu'nun tüm bunlara ilişkin tek bir rapor bile yok, siyasi iktidara söylenen tek söz yok. Bu süreçte baronun çok özel bir rolü var" dedi.
 
BARO'DA KADININ ADI YOK
 
10 başkan adayından sadece ikisinin kadın olduğunu bu kadın adaylardan sadece birinin bir grubun adayı olduğunu kaydeden Gümüştaş, yönetim kurulu adaylarında ağırlıklı olarak özgün bir kadın katılımı da olmadığını dile getirdi. Kadın avukatların yaşadıkları sorunlara herhangi bir vurgu da bulunmadığını ve kadına yönelik şiddet ve sorunlarına çözüm üretme vadinin bile olmadığına dikkat çeken Gümüştaş, sözlerine şöyle devam etti: "LGBTİ+'ları da vurgulayan tek biz olduk. Genel kurulda toplum için yapılabilecekler ve adalet konusunda somut programlar ortaya konmadı. İşçi, genç, kadın avukatlar baroda konuşulmadı. Durakoğlu ile yeniden devam ediyor olmak savunmada taviz sınırsız olacağı anlamına geliyor. Sessiz bir baro göreceğiz."
 
BARO AVUKATLARA SEÇEREK SAHİP ÇIKIYOR
 
Durakoğlu'nun seçilmesinin kendilerini şaşırtmadığını ifade eden avukat Hanifi Barış "Durakoğlu'nun yeniden seçilmesi baroda bir fikir ya da zihniyet değişimi olmadığını gösteriyor. Bütün başkan adayları savunmaya saldırıları, gözaltına alınmaları, tutuklanmaları ya da avukat yargılamalarını dile getirdi ama mevcut yönetim avukatlara seçerek sahip çıkıyor. Kendileri yakın bulmadıkları avukatlarasahip çıkmıyorlar. Sözde savunmanın korunmasının gereğini söylüyorlar amabiz bunu göremiyoruz. Yönetimin aynı kalması tüm bu sorunların devam edeceğini gösteriyor" dedi.