Barış nöbetlerinde 'halk iradesine saygı gösterin' çağrısı
İHD'nin Barış Nöbeti eylemlerinde Hakkari halkının iradesine saygı duyulması ve atanan kayyumun derhal geri çekilmesi çağrısı yapıldı.
İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) her ayın ilk cuma günü düzenlediği "Barış Nöbeti" eylemlerinde bu hafta Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanarak halk iradesinin gasp edilmesi gündemleştirildi.
VAN
İHD Van Şubesinde gerçekleştirilen nöbette İHD yöneticisi Fırat Durmaz, kayyum atanması sonrası ortaya çıkan görüntülerin 90'lı yıllarda bölgede uygulanan OHAL'i hatırlattığını dile getirdi. Durmaz, "Siyasal iktidarı demokratik ve barışçıl bir geleceğin inşası için bu kritik süreçte sorumluluk içerisinde davranmaya, geçmişten ders çıkartarak Colemêrg Belediyesi'ne atanan kayyumu geri çekmeye ve demokratik ve evrensel hukuk değerlerine dönmeye davet ediyoruz" dedi.
DİYARBAKIR
İHD Diyarbakır Şubesinde düzenlenen nöbete Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), demokratik kitle örgütü temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı. İHD Şube Başkanı Ercan Yılmaz, "Biz de sürdürdüğümüz Barış Nöbetinde Kürt meselenin çözülmesini istiyor ve kayyumu kabul etmediğimizi söylüyoruz" dedi.
Ortak açıklamayı İHD Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Suzan Mehmedoğlu Aksoy yaptı.
BATMAN
İHD Batman Şubesi'nde düzenlenen nöbette Kürt sorununda demokratik çözüm talebi yinelenerek, kayyum politikasından vazgeçilmesi çağrısı yapıldı.
ANKARA
İHD Ankara Şubesi'nde tutulan nöbete Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Hukuk Komisyonu Eş Sözcüsü Öztürk Türkdoğan, il yöneticileri ve Alınteri üyeleri katıldı.
İHD Şube Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, "Türkiye'nin siyasi iktidarına bir kez daha seslenmek gerekiyor; Ortadoğu bir ateş çemberine hızla sürükleniyor ve küçük küçük yanan bu ateş çemberleri çok büyük bir ateş çemberine dönüşebilir. Hepimiz o çemberin içerisinde kavrulabiliriz. Bu büyük tehlikeyi herkesin görmesi gerekir" dedi.
ADANA
İHD Adana Şubesinde gerçekleştirilen nöbete de Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve çok sayıda kişi katıldı.
'TOPLUM OTORİTER REJİMİN BASKISI ALTINDA KALMAYA DEVAM EDİYOR'
Yapılan ortak açıklamada, toplumun, halk iradesine karşı, otoriter rejim uygulamalarının baskısı altında kalmaya devam ettiği belirtildi.
Açıklamada, "Otoriter rejimin tahkim edilmesinde 19 Ağustos 2016 tarihi önemli bir yer tutmaktadır. İktidarın otoriter rejimi tahkim etme niyetini apaçık gösterdiği bu tarihte, yani 19 Ağustos 2016'da belediyelere kayyum atanmasının yolunu açan 411 Sayılı Torba Yasa tasarısı TBMM'den geçirilmek istenmişse de, TBMM'den istediği sonucu çıkaramayan iktidar, halk iradesini yok saymak için 1 Eylül 2016 tarihli 674 Sayılı KHK ile 5393 Sayılı Belediye Kanununun 45. maddesinde değişiklik yaparak belediyelere kayyum atama yetkisi almış, aynı zamanda belediyelerin taşınır mallarına el koyma ve çalışanlarını görevden uzaklaştırma yetkisini de valilik ve kaymakamlıklara vermişti" denildi. 2016'da DBP'li toplam 95 belediyeye kayyum atandığı hatırlatılan açıklamada, kayyum politikasının 2019 yerel seçimlerinin ardından da devam ettiği ifade edildi.
31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrası kayyum atama girişiminin ilk olarak Van'da gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, son olarak Hakkari'ye kayyum atanarak belediye eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın tutuklandığı belirtildi.
'KAYYUM ATAMALARINA MEŞRUİYET KAZANDIRMAK İÇİN TMK KULLANILMASI KABUL EDİLEMEZ'
"Seçme ve seçilme hakkına yönelik bu açık müdahale, anti-demokratik bir tutum olup demokratik bir sistemde kabulü mümkün değildir" denilen açıklamada, "Kayyum atamalarına meşruiyet kazandırmak için TMK (Terörle Mücadele Kanunu) kullanılarak, belediye eş başkanları ve seçilmişlerin yargı yolu ile baskı altına alınarak hapsedilmeleri ise kesinlikle kabul edilemez. Bu süreçte kişi özgürlüğü hakkı ağır şekilde ihlal edilmiştir" ifadeleri kullanıldı.
'YEREL DEMOKRASİNİN GÜVENCE ALTINDA OLMASI BARIŞIN EN ÖNEMLİ KOŞULUDUR'
Açıklama şöyle devam etti: "Biz, bir kez daha demokrasinin askıya alınmasına karşı Türkiye'nin demokratik yapısını inşa ve demokrasiyi, demokratik değerleri korumak için yurttaşların yönetim kademelerine doğrudan katılımını hedefleyen ve söz sahibi kılan etkin bir yerel demokrasi anlayışını daha güçlü şekilde tesis edilmesi gerektiği inancındayız. Tam bir demokratik sistemin inşası için yerel demokrasinin güvence altında olması barışı ve demokrasiyi sağlamanın en önemli koşuludur."
'KAYYUM DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ'
Kayyum atanması sonrası kentlerdeki eylem ve etkinlik yasaklarına, polis ve asker ablukasına, gözaltılara da tepki gösterilen açıklamada, "Valiliklerin almış olduğu eylem ve etkinlik yasakları derhal geri çekilmeli, halkın anayasal, demokratik tepkilerine saygı gösterilmelidir. Siyasal iktidarı demokratik ve barışçıl bir geleceğin inşası için bu kritik süreçte sorumluluk içerisinde davranmaya, geçmişten ders çıkartarak Hakkâri Belediyesi'ne atanan kayyumu geri çekmeye ve demokratik ve evrensel hukuk değerlerine dönmeye davet ediyoruz" denildi.