30 Eylül 2024 Pazartesi

Barış Akademisyeni Lütfiye Bozdağ beraat etti

"Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı bildiriye imza attığı için Anayasa Mahkemesi kararına rağmen hakim karşısına çıkan Barış Akademisyeni Lütfiye Bozdağ beraat etti.

2019 Temmuz ayındaki Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı sonucu Barış Akademisyenleri'ne yönelik birçok dava beraatle sonuçlansa da kimi yargılamalar devam ediyor. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği ağır mahkumiyetleri istinafın bozmasından sonra AYM kararını izleyip dosyaları kapatacağına yeniden duruşma günü verdi. Bu durumda olanlardan ilk Barış Akademisyeni Lütfiye Bozdağ. Bozdağ, bugün hakim karşısına çıktı.

BARIŞ AKADEMİSYENİ BOZDAĞ DA BERAAT ETTİ
Sadece bir gazeteci ile 3 izleyicinin salona alındığı durşmaya, yargılanan Lütfiye Bozdağ ve Avukat Meriç Eyüboğlu katıldı.

Mahkeme başkanı duruşma başlar başlamaz, "Bozma kararına ne diyorsunuz" diye sordu. Bozdağ da "Olumlu buluyorum, beraatımı talep ediyorum" dedi.

Avukat Eyüboğlu da "AYM kararının üzerinden 11 ay geçti. Duruşma günü vermek yerine derhal bozma kararı vermeniz gerekirdi. Bu davanın sürüncemede kalmasına mağduriyetin artmasına neden olmaktadır. Adil yargılanma hakkının ihlalidir, hak ihlali devam etmesin" dedi.

Verilen kısa aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti AYM kararını da dikkate alarak beraatın karar verdi.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA: ADİL YARGILANMA HAKKININ İHLALİDİR
Dava öncesi adliye önünde yapılan açıklamada ilk olarak Avukat  Meriç Eyüboğlu konuştu. Anayasa Mahkemesinin, 'Bu Suça Ortak Olmayacağız'  bildirisine imza atmanın suç olmadığını, bir hak kullanımı olduğunu söylemesinin üzerinden 11 ay geçtiğini hatırlatan Eyüboğlu, "Bu karara rağmen hala bitmeyen bir dava süreci ile karşı karşıyayız. Bugün Lütfiye Hoca, temmuzun ilk haftasında Gençay Gürsoy ve Şebnem Korur Fincancı hocalar yine 37 Ağır Ceza Mahkemesi önüne çıkacaklar. Anayasa Mahkemesi, bu hak kullanımıdır dedikten sonra yargılanan onlarca imzacı akademisyenler ilgili beraat kararı verildikten sonra ve bu kararlar kesinleştikten sonra hala yargılanan akademisyenlerin olması hukuka aykırıdır. Bu adil yargılanma hakkının ihlal edilmesidir, açıkça suçtur" ifadelerini kullandı.

ADALET HARABESİ ÖNÜNDE SÖYLÜYORUZ: BARIŞ TALEBİ YARGILANAMAZ
Ardından söz alan Lütfiye Bozdağ ise şunları söyledi: "Koronavirüs başka kişilere bulaştırma riski taşıdığı gerekçesiyle kamu sağlığı gözetilerek alınan tedbirler kapsamında anayasal hak olan demokrasi yürüyüşüne bile izin vermeyen valiliklere rağmen 37. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı ısrarla barış akademisyenlerini duruşmaya çağırmaktadır. Adaletin ayaklar altında çiğnendiği bu dönemde buraya gelip adalet ve barış talebimizi yineliyoruz. Bugün Çağlayan Adalet harabesi önünde bir kez daha sözümüzü söylüyoruz. Barış talebi yargılanamaz" dedi.