20 Eylül 2024 Cuma

Bakırköy'de kadın tutsaklara hücre cezası

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde 33 kadın tutsağa, 11 ile 13 gün arasında hücreye konulma cezası verildi. 

Tutsaklara yönelik hak gaspları sürüyor. Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde, 26 Ocak 2024 tarihinde kadın tutsakların kaldığı iki koğuşa "arama" adı altında baskın yapıldı. Aramalarda tutsakların yazılarına ve dilekçelerine el konuldu. 

Hapishane idaresi koğuşta bulunan söz konusu eşyaların ortak alanda bulunduğunu iddia ederek, 33 kadın tutsağa "örgüt eğitim ve propaganda faaliyetlerini yapmak veya yaptırmak" iddiasıyla, ayrı ayrı 11 gün ile 13 gün arasında hücreye konulma cezası verdi.

Bazı tutsaklar, hapishane idaresine bulunan eşyaların kendilerine ait olduğuna dair dilekçeler verdi. Ancak idare, koğuşta bulunan dilekçe ve notların tüm mahpusların olduğunu öne sürerek cezaların toptan verilmesi gerektiğini iddia etti. Bunun üzerine Bakırköy 4. İnfaz Hakimliği her bir kadın mahpus için idarenin verdiği 11 gün ila 13 gün arasında hücreye konulma cezasını onadı. Tutsaklar, hakimlik kararını üst mahkeme olan Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşıyarak karara karşı itirazda bulundu. Ancak üst mahkeme de hakimliğin verdiği cezayı onadı.