20 Eylül 2024 Cuma

Bakırhan Yüksekova'da: Kayyumda ısrar ederseniz direniriz

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindeki heyet, Yüksekova Belediyesini ve esnafı ziyaret etti. Halka seslenen Bakırhan, Türkler, Kürtler, Araplar, Çerkesler, kadınlar ve gençlerin Edirne'den Hakkari'ye kadar ses yükselttiğini vurguladı, "Eğer bu ülkede gerçekten sorunları çözmek istiyorsanız, Kürt halkının iradesi orta yerde duruyor. Ama kayyumda ısrar ederseniz de direniriz, kayyuma izin vermeyiz" dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindeki heyet, Yüksekova'da esnafı ziyaret etti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Hakkari Belediyesi'ne kayyum darbesine karşı dün Hakkari'deki eylemlere katılırken bugün Yüksekova'ya gitti. Yüksekova Belediyesini ve esnafı ziyaret eden Bakırhan'a, Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da eşlik etti.

Esnaf ziyaretini engellemeye çalışan polis, bir süre partilileri kalkanlarla engellemeye çalıştı ancak ziyareti engellemeyemedi. DEM Partililere yoğun ilgi gösteren Yüksekova esnafı, kayyum darbesini kabul etmediklerini vurguladı.

BAKIRHAN: TÜRKLER, KÜRTLER, ARAPLAR, ÇERKESLER, KADINLAR, GENÇLER KAYYUMA KARŞI SES YÜKSELTTİ
Yüksekova'da açıklama yapan Bakırhan, 4 gündür Hakkari'de halkla birlikte iradelerine sahip çıktıklarını söyledi. Hakkari halkının bir kez daha Kürt halkının kayyumları istemediğini gösterdiğini belirten Bakırhan, AKP-MHP iktidarının kaçak seçmenler ve sandık hilelerine rağmen 31 Mart yerel seçimlerinde yenildiğini hatırlattı. Yenilginin ardından Hakkari Belediyesine kayyum atandığını hatırlatarak, "Biz bunu kabul etmeyeceğiz, Kürtler bunu kabul etmeyecek; Türkiye'nin emekçileri, yoksulları, halkları bunu kabul etmeyecek. Etmediler de. Türkler, Kürtler, Araplar, Çerkesler, kadınlar, gençler ilk defa Hakkari'deki kayyum meselesinde, Edirne'den Hakkari'ye kadar ses yükseltti. Partilimiz olmayanlar, siyasi partiler, kitle örgütleri, dost kurum ve kuruluşlar kayyuma karşı ses yükseltti. Hükümetin de Türkiye'de ve Hakkari'de ortaya çıkan kayyum karşıtı direnişi görmesini istiyoruz. Kayyum çare değil, kayyum çözüm değil. Kayyum; bu ülkede barış için az da olsa var olan iradeyi ortadan kaldırıp silecek bir düşman hukukudur" diye konuştu.

'KAYYUMDA ISRAR EDERSENİZ DİRENİRİZ'
AKP'ye kayyumları çekme ve kayyumcu anlayışı sona erdirme çağrısında bulunan Bakırhan, "Eğer bu ülkede gerçekten sorunları çözmek istiyorsanız, Kürt halkının iradesi orta yerde duruyor. Ama kayyumda ısrar ederseniz de direniriz, kayyuma izin vermeyiz" uyarısında bulundu.

'BU TOPRAKLARIN EVLATLARINI KAYYUMLA, ZİNDANLA YILDIRAMAZSINIZ'
31 Mart seçimlerinde halkın sorunları diyalog ve müzakereyle çözme mesajı verdiğnii söyleyen Bakırhan, "Buna rağmen baskıyı, zoru, kolluğu Kürt halkının başına bela etmeye kalkarsanız da sandıkta cevabınızı alırsınız. Yüksekova'dayız. Biraz önce belediyemizi ziyaret ettik. Yüksekova Belediye Eşbaşkanlarımız ve meclis üyelerimizle sohbet ettik. Burada da bir enkaz bırakılmış. Biraz vicdanı ve onuru olan hiçbir insan kayyum anlayışının yarattığı bu tahribatı kabul etmez. Bu toprakların evlatlarını baskıyla, zorla, zindanla, kayyumla yıldıramazsınız. Kürtler onurluca eşit yaşamak istiyor. Bu talebi görmek yerine kayyumu dayatmak bu ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür. Biz bu kötülüğün karşısında durmaya devam edeceğiz" diye vurguladı.

'ONURLU KÜRTLER AKP BİNASI ÖNÜNDEN BİLE GEÇMEMELİDİR'
DEM Parti, bileşenleri, ittifakları, vicdanlı ve onurlu Türkiye halklarının kayyum darbesini kabul etmeyerek direndiğine işaret eden Bakırhan, Yüksekova'da AKP'ye oy verenlere çağrı yaptı. Bakırhan şöyle konuştu: "Bugünden sonra vicdanı olan, onuru olan hiçbir Kürt değil AKP'ye oy vermek ve üye olmak, AKP binasının önünden bile geçmemelidir. Size hakaret ediyorlar, dilinizi yok sayıyorlar, iradenize kayyum atıyorlar. 7'den 70'e Kürtleri zindana atıyorlar. Bir de utanmadan AKP'li olunuyor. Kürt halkı onurludur. Şex Saidlerin, Seyid Rızaların torunlarıdır. Bu vahşete izin vermemelidir. Bizim yanımıza gelmeyenler AKP'ye de oyunu vermesin. AKP Hakkari ve Yüksekova il ve ilçe örgütleri de kendi genel merkezlerine protesto faksları göndermelidir, bu gaspa dur demelidir. Bu kayyum sadece DEM Parti'ye atanmış değildir, Kürtlere ve onurlu Türkiye halklarına da atanmıştır. Bu kayyum belasını hep birlikte defedeceğiz. Sizin bu onurlu duruşunuzun, direnişinizin, rekor oyla defalardır partimizi Yüksekova'da en yüksek oyla seçmenizin karşısında biz onur duyuyoruz. Asla iradenizin gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Bunu herkes böyle bilsin."

'DİRENİŞİNİZ ONLARIN TOPUNDAN, TANKINDAN, DİPÇİĞİNDEN DAHA BÜYÜKTÜR'
Halka Hakkari halkıyla dayanışma, kayyuma karşı daha güçlü mücadele etme, belediyelere, DEM Parti il ve ilçe örgütlerine daha güçlü sahip çıkma çağrısı yapan Bakırhan, hiçbir zulmün ve kayyumcu anlayışın, halkın bir arada durması karşısında duramayacağını vurguladı.

Halka gece gündüz yerel yönetimlere sahip çıkmak için uyanık olmaya davet eden Bakırhan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir daha asla bu topraklarda kayyumcu, rantçı anlayışın yer bulmaması için lütfen belediyenize ve partinize sahip çıkın. Sizin direnişiniz onların topundan da tankından da dipçiğinde de daha büyüktür. Yıllarca bu asimilasyoncu, inkarcı anlayışa karşı diz çökmediniz, boyun eğmediniz. Bugünden sonra da direnişinizle, duruşunuzla bir daha bu topraklarda kayyumcu anlayışın olmaması için elinizden gelen çabayı ortaya koyacağınıza inanıyorum."