22 Eylül 2024 Pazar

Bakanlık, katledilen 16 yaşındaki Sıla'yı suçladı

Ailesinin evlenmeye zorladığı Gökçek tarafından Sıla'nın katledilmesinde ihmalkarlığı nedeniyle tepki toplayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yine mağduru suçladı. Kendini aklamak için bir açıklama yapan Bakanlık; ailenin karşı çıkmasına rağmen Sıla'nın ısrarla ilişkiyi sürdürdüğü, Gökçek'le kaçtığı, tutuklanmaması için şikayetten vazgeçtiği iddia edildi. Sıla'nın tehditlere ve evlenmeye zorlanmasına rağmen geri gönderilmesine ilişkin ise Bakanlık, "tehdit yok dediler" diyerek sorumluluğu üstünden atmaya çalıştı. 

Giresun'da ailesinin zorla evlendirmek istediği Hüseyin Can Gökçek tarafından katledilen 16 yaşındaki Sıla Şentürk'ün ölümü üzerine tepki çeken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yine özrü kabahatinden büyük bir açıklama yaptı. Açıklamada katledilen Sıla suçlandı. 

Sıla, ailesinin evlenmeye zorladığı Gökçek'ten nişanı atarak ayrıldı. Gökçek'in kaçırmasının ardından Sıla, acil koruma kararıyla Bakanlığa bağlı bir kuruluşa yerleştirildi.

Bu süreçte Gökçek de hakkında yapılan şikayete istinaden tutuklandı. Ancak ailenin şikayetten vazgeçmesi üzerine Gökçek, tutuksuz yargılanmak üzerine salıverildi. 

Gökçek, Sıla'yı defalarca ölümle tehdit edince, Sıla ikinci kez devlet korumasına alındı ve yurda yerleştirildi. Ancak iki hafta önce felç geçiren babaannesine refakat etmek için ailesinin isteği üzerine eve döndü. Sıla ölüm tehditlerine, Gökçek'in kaçırmasına ilişkin bilgilere rağmen "danışmanlık tedbiri" ihmalkarlığı ile ölüme gönderildi. 

Durumun ortaya çıkmasının ardından çok sayıda kişi bakanlığa ve bağlı kuruma tepki gösterdi. Her fırsatta kadın ve çocuk düşmanı, faili aklayan açıklamalarıyla bilinen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yine mağduru suçlayan bir açıklama yaptı. Sıla'nın hikayesini bilen ve aldığı tehditleri gözardı ederek Sosyal İnceleme Raporu hazırlayan görevlinin ihmalkarlığına değinilmeden Sıla'yı suçlayan bir açıklama yapıldı. 

Bakanlık açıklamasında, ailenin bu ilişkiye onay vermediğini ancak Sıla'nın ısrarla ilişkiyi sürdürdüğü, kendini katleden Gökçek'le "rızasıyla" kaçtığı iddia edildi. Ailenin Sıla'yı evlenmeye zorladığına ilişkin bir söz söylemeyen Bakanlık, Gökçek'in yasalardaki boşluktan yararlanarak tahliye edilmesini de Sıla'nın "şikayetinden vazgeçti" ithamıyla gözardı etti. 

Evlenmeye zorlanan, ayrıldığı için kaçırılan, on ayrı suçtan sabıkası olan biri tarafından defalarca ölümle tehdit edilen Sıla'nın geri gönderilmesine ilişkin de Bakanlık, "tehdit olduğundan bahsedilmedi" diyerek sorumluluğu kendi üzerinden atmaya çalıştı.