21 Eylül 2024 Cumartesi

Bakan yardımcılarına çift maaş

Halka ekonomik kriz ile baş etme reçeteleri sunulurken Resmi Gazete'de yayınlanan kararname ile bakan yardımcıları çift maaş alabilecek. Kararnamede ayrıca çözüm sürecinde kurulan ilgili kurum İçişleri Bakanlığı'na devredildi ve rektör atamalarında yine değişiklik yapıldı.
Yeni sisteme geçişin ardından yürürlüğe giren ve bürokrasiyi baştan aşağıya yenileyen 3 ayrı kararname Resmi Gazete'de dün gece yayımlandı.
 
Kararnameden Cumhurbaşkanı'na karşı sorumlu olan bakanların sadece kendilerine karşı sorumlu olduğu Bakan Yardımcılarının emekli maaşlarını alabilmesinin yolu açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın atamalarda, 'aileden' kriterini de sık sık kullandığı Bakan Yardımcılarının atanmadan önce kamuda veya özel sektörden emekli olanlar hem bakan yardımcılığı maaşını hem de emekli maaşını alabilecek. Bakan yardımcılığı maaşı 13-14 bin TL olan bu isimlerden milletvekili emeklisi olanlar ayrıca 11 bin TL alacak.
 
Erdoğan; eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın kardeşi Ömer Fethi Sayan Ulaştırma ve Altypı Bakanlığı'na bakan yardımcısı olarak atandı. Erdoğan'ın başdanışmanlığından bakanlığına getirdiği Mustafa Varank'ın kuzeni Fatma Varank Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bakan yardımcısı oldu. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alparslan ise Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı oldu.
 
ÇÖZÜM SÜRECİNİN KURUMU İÇ GÜVENLİK STRATEJİSİ OLDU
 
Kararname ile ayrıca; çözüm sürecinde İmralı'da Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin sekteryasını yürüten ve KHK ile kapatılan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın yerine İçişleri Bakanlığı bünyesinde İç Güvenlik Stratejileri Daire Başkanlığı kuruldu.
 
KARARNAME İLE JET ATAMA
 
Daha önceki kararnamelerle, iki kez değiştirilen rektör atama sistemi yeniden düzenlendi. Rektör atama sisteminde sadece profesörlük şartının aranmasının önü açıldı. Yeni kuralla, kıdeme bakılmaksızın, dün profesörlük unvanını kazanan bir akademisyen, bugün Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atanabilecek.
 
3 yıllık profesörlük koşullunun kaldırılması ile yeniden aranması arasında geçen kısa sürede, profesörlük unvanını sadece 1 yıldır taşıyan Nuri Aydın, İstanbul Üniversitesi ile Cerrahpaşa Üniversitesi Rektörlüğü'ne atandı.