20 Eylül 2024 Cuma

'Azmanbüslere karşı çıkışımız estetik sorunu değil'

Adalarda "azmanbüs" denilen minibüsün istenmemesinin nedeninin bir estetik sorunu olmadığını kaydeden ada halkı, "Ziyaretçilerin Adalar'a has güzellikleri yürüme, bisiklet ve deniz araçlarıyla keşfetmeleri mümkündür. Engelli, hasta ve yaşlı vatandaşlarımızın ulaşım ihtiyaçları, özel durumlarına dayanan bireysel akülü araç kullanma izinleriyle zaten karşılanmaktadır" dedi.

Ada halkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 15 Haziran'da Büyükada'da seferleri başlatılan ve "azmanbüs" olarak adlandırılan minibüslerin kaldırılması talebiyle, Saraçhane'de bulunan İBB önünde açıklama yaptı.

Açıklamada, "Adalar gözbebeğimiz asla şehirleştirmeyeceğiz" pankartı açılarak, "Ada yolu yaya yolu",  "Ya azmanbüs, ya adalar", "Ormanlar kıyılar, yollar bizim" dövizleri taşındı.

Söz alan Dolunay Baykul, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurullarının 1999'dan itibaren başlayan kararları ile adaların tüm yollarının, öncelikli olarak yaya yolu statüsünde olduğunu hatırlattı. Baykul, "Dünya mirası olan Adalar'a sit statüsünü kazandıran niteliklerin korunması en önemli önceliğimiz olmalıdır. Toplu taşıma gelen çok sayıda ziyaretçi için de gerekli değildir. Yapılması gereken bütün medeni ülkelerde olduğu gibi Adalar'ın kapasitesinin belirlenmesi ve doğru bir ziyaretçi planlaması yapılmasıdır. Ziyaretçilerin Adalar'a has güzellikleri yürüme, bisiklet ve deniz araçlarıyla keşfetmeleri mümkündür. Engelli, hasta ve yaşlı vatandaşlarımızın ulaşım ihtiyaçları, özel durumlarına dayanan bireysel akülü araç kullanma izinleriyle zaten karşılanmaktadır" dedi.

Azmanbüsler kendileri için sadece bir estetik tasarım sorunu olmadığının altını çizen Baykul şunları söyledi: "Azmanbüslerin getirilmiş olması Adalar'ın koruma alanı olduğunun inkarıdır ve kaçınılmaz olarak şehirleşmesine yol açacaktır. Bir diğer endişemiz de Azmanbüslerin kullanımının, Ada yollarının genişletilmesine, bahçelerimizin istimlak edilmesine, ormanlarımızın kesilmesine sebep olmasıdır. Bütün bunlar koruma altındaki kültürel varlıklarımızı, mimari mirasımızı, doğayı  tahrip edecek, insan ve hayvanların yaralanmasına ve ölümlerine  neden olacaktır. Bütün bu nedenlerle Azmanbüslerin Adalarımızda olmasına karşı çıkıyoruz."

Halkın yaşadığı yerde  söz sahibi olmasının, demokrasi ilkelerinin olmazsa olmazı olduğu vurgusu yapan Baykul, yaşam alanlarını savundukları için İETT'nin talebiyle karşılarına polis yığıldığını, darp edilerek gözaltına alındıklarını ve hala ifadeye çağrıldıklarını söyledi. İmamoğlu'na seslenen Baykul, azmanbüslerin derhal geri çekilmesini istedi.