23 Eylül 2024 Pazartesi

Aysel Tuğluk için kampanya

Kandıra Hapishanesinde tutulan hasta tutsak Aysel Tuğluk'un sağlık durumuna ilişkin Türkiye Almanya Kültür Forumu, imza kampanyası başlattı ve serbest bırakılmasını istedi. 

Türkiye Almanya Kültür Forumu, 2016'dan bu yana Kaocaeli Kandıra F Tipi Hapishanesi'nde tutulan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk'un sağlık durumuna ilişkin imza kampanyası başlattı. İmza kampanyası için yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından verilen "hapishane kalabilir" raporuna dikkati çekildi. Açıklama metni Almanca, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce olarak yayımlandı.

Tuğluk'un 5 yıldan beridir hapishanede tutulduğu hatırlatılan açıklamada, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın hapishaneye yaptığı ziyaret vurgulandı. Açıklamada, "Pervin Buldan, Tuğluk'un milliyetçi güçlerin saldırdıkları annesinin cenazesindeki olaylardan sonra ağır hastalandığını ve o günden beri neredeyse hiç konuşmadığını açıkladı. Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Fakültesi hazırlamış olduğu raporda Aysel Tuğluk'un kronik ve ilerleyen Alzheimer demasından dolayı cezaevinde tutulamayacağını ve derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirtiyor. Adalet Bakanlığı'na bağlı İstanbul ATK ise bu talebi reddetti" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Türkiye Almanya Kültür Forumu, Türkiye hükümetinden tutuklu muhaliflere uygulanan sistematik baskıların sona ermesini ve Aysel Tuğluk gibi cezaevindeki hasta tutuklularla, Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve Gültan Kışanak gibi sadece siyasi ve sosyal faaliyetlerinden dolayı tutuklu bulunan binlerce politik tutuklunun da serbest bırakılmalarını talep ediyor. Yeni Federal Almanya Hükümetinden de bu somut olay vesilesiyle Türkiye politikasında insan haklarından yana kesin bir tavır sergilemesini ve daha önceki koalisyon hükümetlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uyguladıkları hoşgörülü politikayı terk etmesini istiyoruz. Hükümetiniz, Türkiye'de de insan haklarını ve demokrasiyi savunduğun gösteren kesin bir tavır sergilemelidir."