23 Eylül 2024 Pazartesi

Ayrımcılığa karşı kazandı: Hiçbir afro saçlara sahip hiçbir çocuk benim gibi acı çekmemeli

Kıvırcık ve kabarık saçları nedeniyle defalarca okuldan eve gönderilen Ruby Willams'ın, eğitim hakkı engellendi, dersleri kaçırdı, dışlanmış hissetti, arkadaşlarının önünde küçük düşürüldü. Bu ayrımcılığa karşı mücadele eden Williams, 67 bin TL tazminat kazanırken, okulun web sitesinden de "saç politikası" kaldırıldı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da "kıvırcık ve kabarık saçları diğer öğrencilerin tahtayı görmesini engellediği" iddiasıyla defalarca öğretmenleri tarafından eve gönderilen ve eğitim hakkı engellenen Rubby William, uğradığı ayrımcılığa karşı mücadeleyi kazandı. 

Hackney'de Urswick Okulu'nda okuyan Ruby Williams, ilk kez dört yıl önce 14 yaşındayken saçları yüzünden okuldan eve gönderildi. Bunun bir şaka olduğunu düşündüğünü söyleyen Williams'a "sağlık ve güvenlik standartlarını" gerekçe gösteren okul, genç öğrenciye saçlarının kabul edilebilir uzunluk ve genişlikte olması gerektiğini savundu.

DERSLERİ KAÇIRDI, DIŞLANMIŞ HİSSETİ...
Aynı olay defalarca tekrarlanırken Ruby William da bu süreçte kurallara uyabilmek adına saçlarını örmek, at kuyruğu yapmak, düzleştirmek gibi pek çok farklı tarz denedi. Ancak tüm bu yöntemler ya çok fazla zaman alıyordu ya maliyeti yüksek oluyordu ya da saçına kalıcı hasar veriyordu. Sınavlara hazırlandığı bu dönemde Williams pek çok dersi kaçırdı, dışlanmış hissetti ve arkadaşlarının önünde küçük düştü.

ÖĞRETMENİ SAÇINA ZORLA BANT TAKMAK İSTEDİ
Bir gün bir öğretmenin saçlarına zorla bant takmak istediğini anlatan Williams, "Bu benim için bardağı taşıran son damla oldu. İnsanlar istedikleri uzunlukta, neredeyse kalçalarına gelecek derecede saçlarını uzatabiliyorken ben neden saçımı kesmek ya da değiştirmek zorundayım" diye konuştu.

WEB SİTESİNDEN 'SAÇ POLİTİKASI' KALDIRILDI
Genç öğrencinin ailesiyle birlikte başlattığı hukuk mücadelesini Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu da destekledi. Ailenin şikayeti üzerine okulun web sitesinde yer alan "saç politikası" kaldırıldı.

Üç yıldan fazla süren hukuk mücadelesinde mahkemeye gitmeden okulla uzlaşan Ruby Williams, 8 bin 500 sterlin (yaklaşık 67 bin TL) tazminat almaya hak kazandı. Öte yandan okul yönetimi her fırsatta çeşitliliği vurguladıklarını savunarak, ayrımcılık yapmadıklarını iddia etti.

'AFRO SAÇLARA SAHİP HİÇBİR ÇOCUK BENİM GİBİ ACI ÇEKMEMELİ'
Radio 1 Newsbeat'e konuşan Ruby Williams, "Umarım bu hikaye benzer durumlarda susmak zorunda kalanlara cesaret verir. Afro saçlara sahip hiçbir çocuk benim gibi acı çekmemeli" dedi. Başka bir okulda eğitimine devam eden Williams, artık saçları konusunda utanç hissetmediğini belirtti ve ekledi: "Saçlarımla kesinlikle gurur duyuyorum. Kaydedilen ilerlemeyle ve yaşadığım yolculukla gurur duyuyorum. Saçlarım 'çok büyük' olduğu için gururluyum."