3 Ekim 2024 Perşembe

Aydeniz: Kürt halkı geri adım atmayacak

HDP Van İl Örgütü'nün düzenlediği halk buluşmasında konuşan Aydeniz, iktidarın savaş politikalarına karşı Kürt halkının 40 yıllık mücadelesine sahip çıkabilmesinin yolunun demokrasi ittifakından geçtiğini kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü kitlesel bir halk buluşması düzenledi. "Çözümlenen an değil tarih, birey değil toplumdur" pankartının asıldığı buluşmaya, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Van milletvekili Tayip Temel, HDP ve DBP Van il eşbaşkanları ile yüzlerce kişi katıldı.

'KÜRT HALKININ YOLU 3'ÜNCÜ YOLDUR'
HDP Van Milletvekili Tayip Temel, Kürt halkının 40 yıllık varlık mücadelesinde ağır bedeller ödediğini ifade ederek, Rojava devrimini selamladı. "Kürt halkı ya özgür olacak, faşist zihniyeti bir kez daha yıkacak, varlığını kabul ettirecek ya da Kürt halkının düşmanları AKP ve MHP yüz yıl daha Kürt halkını esaret altına alacak" diyen Temel, Mexmur, Şengal ve Rojava saldırılarına karşı halkın birlik olması gerektiğini söyledi.

Temel sözlerine, "Partilere sesleniyorum; Kürt halkının varlığını tanımıyorsanız Kürt halkı da sizi tanımayacaktır. Bu vesileyle tekrar ediyorum; HDP olarak Türkiye, Kürdistan halkı, Kürtler, bu iki ittifaka mecbur değil. Kürt halkının yolu 3'üncü yoldur, demokrasidir" şeklinde devam etti.

'KÜRT HALKI EMEĞİNE SAHİP ÇIKACAK'
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kürt halkının yüz yıllık inkar ve imha politikalarına direnerek bugüne ulaştığını dile getirdi. İktidarın kendini Kürt halkına düşmanlık üzerinden inşa ettiğini vurgulayan Aydeniz, Kürt halkının 40 yıllık emeğine sahip çıkacağını ve mücadeleden geri adım atmayacağını ifade etti.

Kürt halkına yapılan düşmanlığın, zeminini tecritten aldığını söyleyen Aydeniz, "Bu tecrit bitene kadar, Sayın Öcalan özgür kalıncaya kadar halkımız mücadelesini sürdürecek. Barışın ve demokrasinin yolu İmralı'dan geçiyor" dedi.

Tecridin tüm hapishanelere yayıldığını ve hapishanelerin işkencehaneye dönüştüğünü kaydeden Aydeniz, hapishanelerdeki ölümlere dikkat çekti. İktidarın rehine olarak tuttuğu siyasi tutsakların iradelerini teslim almak istediğini vurgulayan Aydeniz, kadınların ve gençlerin hapishanelerin sesi olmaya devam edeceğinin altını çizdi. Aydeniz, faşist rejimin savaş politikalarıyla varlığını sürdürmek istediğini ifade ederek, bunun karşısında demokratik ittifakın, 3'üncü yolun örgütlenmesinin zorunluluğuna işaret etti ve "Biz, hiçbir gücün tarafı değiliz" dedi.

'TARİHE HESAP VERECEKSİNİZ'
Şengal ve Mexmur'a yönelik yapılan saldırılara tepki gösteren Aydeniz, "Daha önce 'Kobanê düştü düşecek' diyenler, umudunu DAİŞ'e bağlayanlar, Hesekê saldırısında DAİŞ'ten bir umut bekliyorlardı ama halkımız yeniden DAİŞ'i yenerek oyunu bozdu. DAİŞ'e umut bağlayanların hevesleri kursağında kaldı. Bu kursaklarında kalan heves yüzünden Kürt halkının bin bir emekle kazandığı kazanımlarını yok etmek için saldırıyorlar. Bu savaş politikaları Türkiye demokrasinin yok olması anlamına geliyor. Sadece Kürt halkının değil Türk ve Ortadoğu halkının da özgürlüğü bu şekilde engellenmek isteniyor" diye konuştu.

Her türlü saldırıya karşı halk olarak mücadeleyi sürdüreceklerini söyleyen Aydeniz, "Nêçirvan Barzani'nin saraya gelerek verdiği resim, Kürdistani değil, Kürt halkının emeklerini bitirmek için koltuk değneği olmaktır. Buradan KDP'ye sesleniyorum; Kürdistani tutum sergileyin, onların katliamcı politikalarıyla birlikte verdiğiniz resim için tarihe hesabını vereceksiniz" ifadelerini kullandı.