23 Eylül 2024 Pazartesi

Avustralya'da yangınlar nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi

Avustralya'da Eylül ayından beri yangınlar sürüyor. Başkent Canberra'daki orman yangınlarının büyümesi üzerine olağanüstü hal ilan edildi.

Avustralya'nın başkenti Canberra'nın güneyinde orman yangınları bir haftadır devam ediyor. Şimdiye kadar 18.500 hektarlık alan yandı. 

Yetkililer, yangının bölgede son 20 yıldır çıkan en büyük yangın olduğunu belirtti. Canberra'nın dış bölgelerinde yaşayanlardan muhtemel tahliye planları için "alarmda olmaları" istendi.

Sidney ve Melbourne arasında kalan bu küçük bölgede, 400 bin kişi yaşıyor.

'OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ'
Avustralya Başkent Bölgesi yetkilileri, olağanüstü hal ilan etti. Açıklama yapan Başkent Bölgesi Başbakanı Andrew Barr, "Avustralya Başkent Bölgesi yetkilileri 2003'teki korkunç yangınlardan beri en kötü orman yangınıyla karşı karşıya. Şu an Avustralya Başkent Bölgesi hükümeti için yangınlardan daha önemli bir gündem maddesi yok" dedi.

Barr, 40 dereceye varan hava sıcaklıkları ve sert rüzgarlar nedeniyle yangının kontrolden çıkabileceği yönünde uyarı yaptı, alevlerin en fazla Canberra'daki Parlamento binasından 20 dakika uzaklıkta olan Tuggeranong bölgesinin güneyinde olduğunu söyledi.

YANGINLAR EYLÜL AYINDAN BERİ SÜRÜYOR
Avustralya'da yangınlar geçtiğimiz Eylül ayından beri sürüyor.

Yangınlarda şu ana dek 9 milyon hektardan fazla alanın zarar gördüğü, 28 kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken, 1 milyardan fazla hayvanın ise yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.